САЩ направиха стъпка за прекратяване на търговската война с ЕС

Американският Сенат прие законопроект за корпоративното данъчно облагане на обща стойност 170 милиарда долара, сред чиито цели са предотвратяването на търговска война с Европейския съюз и стимулирането на националното енергийно производство, предаде Асошиейтед прес.

Като цяло законопроектът намалява данъците на американските производители, които произвеждат стоките си в САЩ - общо със 170 милиарда долара за период от 10 години. Сумата включва както нови данъчни облекчения, така и досега съществуващи.

Новото законодателство отменя предишния закон, даващ право на годишни данъчни облекчения на стойност 5 милиарда долара на американските износители, който предизвика остър спор с ЕС.

Световната търговска организация постанови, че актът дава незаконни експортни субсидии на американските фирми и това позволи на ЕС да наложи наказателни мита върху американския внос на европейския пазар. Митата започнаха от ниво 5 процента и този месец достигнаха 7 процента за някои американски стоки.

Схемата на ЕС предвижда увеличение на митата с по 1 процентен пункт всеки месец до достигането на 17 на сто догодина. Според новото законодателство експортните субсидии за американските производители ще бъдат заменени от ново данъчно облекчение, обвързано със степента, в която те произвеждат стоките си на територията на САЩ.

В частта си за енергийния сектор, новоприетият законопроект предвижда данъчни облекчения и финансови стимули на стойност 14 милиарда долара, чиято цел е да стимулира националното енергийно производство.

Основните елементи на енергийния акт са - предоставяне на данъчни кредити за компаниите, които произвеждат електричество от вятър, слънчева енергия и други възобновяеми енергийни източници; стимули за изграждането на нови атомни електроцентрали; финансова подкрепа за проекта за изграждане на газопровод, свързващ находища в Аляска с останалите щати, отбелязва Ройтерс.

По БТА

Още от Бизнес