САЩ напуснаха Съвета по правата на човека в ООН заради Израел

САЩ напуснаха Съвета по правата на човека в ООН заради Израел

САЩ се оттеглят от участие в Съвета по правата на човека на ООН, съобщи във вторник представителката им в световната организация Ники Хейли.

"Организацията не е достойна за името си", допълни тя. 
 
"Предприемаме тази стъпка, защото ангажиментите ни не позволяват да останем част от лицемерна организация, обслужваща собствените си интереси", заяви Хейли. 
 
"Искам да бъда пределно ясна, че тази мярка не означава отстъпление от ангажиментите ни към човешките права", допълни дипломатът. 
 
Тя посочи "хроничното предубеждение на Съвета към Израел", порицавайки същевременно членството на страни като Китай, Куба и Венецуела, които биват обвинявани в нарушения на човешките права. 
 
Повече от година САЩ заплашват с напускане на Съвета, когото обвиняват в предубеденост към Израел и който не успяха да реформират. Съветът е основен орган на ООН по въпросите за човешките права. Бе създаден през 2006 година, за да замени Комисията по правата на човека към ООН. Мандатът на САЩ в Съвета изтича по принцип през 2019 година. Съветът има 47 членове. 
 
Ако Съветът се реформира, "САЩ ще бъдат щастливи отново да се присъединят" към него, допълни Хейли, цитирана от Асошиейтед прес. 
 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза от своя страна, че би предпочел САЩ да останат в Съвета за човешките права (СЧП), тъй като организацията "играе много важна роля в налагането и защитата на човешките права по целия свят". 
 
Върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад Ал Хусейн изрази съжаление за решението на Вашингтон да напусне СЧП, допълвайки, че САЩ би трябвало да засилят ангажимента си предвид броя на нарушенията на човешките права по света. 
 
Решението на САЩ е "разочароваща, макар и не изненадваща новина", посочи Ал Хусейн в туит.
 
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху благодари на Тръмп за излизането на САЩ от СЧП. 
 
"Израел благодари на президента Тръмп, на държавния секретар Помпейо и на (постоянния представител пред ООН) Хейли за мъжественото решение, насочено срещу лицемерието и лъжите на така наречения Съвет за човешките права към ООН", се посочва в изявление, разпространено от канцеларията на израелския премиер и цитирано от ТАСС. 

Споделяне

Още от Свят