САЩ наредиха на Русия да затвори консулството си в Сан Франциско

САЩ наредиха на Русия да затвори консулството си в Сан Франциско

САЩ дадоха на Русия срок до събота да затвори генералното си консулство в Сан Франциско и два свои дипломатически отдела в Ню Йорк и Вашингтон. Решението е взето в отговор на драстичното съкращаване на дипломатическия персонал на САЩ в Русия, предаде Франс прес.

В изявление от снощи Държавният департамент уверява, че иска "да сложи край на порочния кръг" на влошаване на отношенията между Вашингтон и Москва и изразява надежда, че днешното му решение няма да доведе до "нови ответни мерки".

Миналия месец Русия нареди на САЩ да съкратят своя дипломатически и технически персонал в дипломатическите си мисии в Русия повече от наполовина до 455 души, след като Конгресът на САЩ с голямо мнозинство одобри нови санкции срещу Русия, припомня Ройтерс.

"Смятаме, че това действие (на Русия) бе непредизвикано и вредно за отношенията между двете ни страни. В духа на паритета, на който се позовават руснаците, молим руското правителство да затвори генералното си консулство в Сан Франциско и две помощни дипломатически сгради във Вашингтон и Ню Йорк. Тези затваряния трябва да се извършат до 2 септември", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

 

Руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с американския си колега Рекс Тилърсън изрази съжаление от решението на САЩ, предаде Ройтерс.

"Москва ще проучи внимателно обявените от американците нови мерки, след което ще бъде съобщено за реакцията ни", се казва в изявление на руското външно министерство.

"Държавният секретар (на САЩ) специално се обади да информира, че в близко време ще бъдат обявени допълнителни ограничения на дейността на руските дипломатически представителства на територията на САЩ и изложи основното им съдържание", се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство, цитирано от ТАСС.

Държавният департамент уточни, че засега не се експулсират руски дипломати и Русия е била уведомена, че може да ги преразпредели в други свои дипломатически мисии в САЩ.

"С новите мерки двете страни ще имат по три консулства всяка, но решихме да позволим на руското правителство да запази някои помощни дипломатически сгради, за да се сложи край на порочния кръг в отношенията ни", обяви Държавният департамент и отново призова за подобряване на американско-руските отношения, които според Вашингтон сега са в най-лошото си състояние от Студената война насам.

 

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че "цялата история с размяната, със санкционните атаки" е замислена не от Русия, а от администрацията на Барак Обама, за да се навреди на руско-американските отношения и да не се позволи на президента на САЩ Доналд Тръмп да направи "конструктивни предложения" в тази област.

Русия не иска да се кара със САЩ и остава "отворена за конструктивно взаимодействие там, където това отговаря на руските интереси", каза Лавров. "Но както знаете, за танго са нужни двама - подчерта той. - Засега нашите американски партньори всеки път изпълняват според мен индивидуален брейк денс."

Споделяне

Още от Свят