САЩ не изключват Русия да нахлуе в Украйна

НАТО се готви да засили военното присъствие в Източна Европа

САЩ не изключват Русия да нахлуе в Украйна

Американското разузнаване е предупредило Белия дом, че съществува голяма вероятност от нахлуване на руски войски в континенталната част на Украйна, съобщи ББС.

Според американски и европейски служби за сигурност Русия е разположила над 30 000 военни по границата с Източна Украйна.

 

Смята се, че има устойчиво и забележимо увеличение на числеността на руските сили по украинската граница, въпреки че някои части извършват ротация във и извън района.

 

Според източниците от службите за сигурност, руските сили по границата включват редовни войски - пехота и бронирани машини, както и въздушна подкрепа. Разположени са също доброволчески групи или специални сили, съставени от руски бойци в униформи без обозначения. 

 

По-късно председателят на украинския съвет за национална сигурност Андрий Парубий в жива връзка онлайн от Киев с влиятелната организация "Атлантически съвет" във Вашингтон каза, че Русия е струпала близо 100 000 войници по границата си с Украйна.

 

Според Парубий руските войски се намират на северната, източната и южната граница на Украйна и от няколко седмици са готови да навлязат на територията ѝ.

 

"Всеки ден, всяка нощ чакаме масирана атака на територията на континентална Украйна и се подготвяме за това", подчерта председателят на украинския съвет за национална сигурност.

 

Парубий допълни, че следващите дейстивия на Москва ще опитат да саботират президентските избори в Украйна на 25 май.

 

Той призова за "подкрепа, за видимо присъствие" на международните партньори на Украйна в страната. Той предложи провеждане на съвместни военни учения. 

 

Представители на президентската администрация на САЩ, пожелали анонимност, съобщиха за секретен доклад, според който маневрите на руските войски край украинската граница са сходни с тези преди военните действия в Чечения и Грузия.

 

Сенатори от Републиканската партия са изпратили на президента Барак Обама писмо, в което изразяват крайна тревога от развоя на събитията.

 

Комисията по въоръжените сили на САЩ смята за обосновани опасенията, че Москва може да окупира Източна и Южна Украйна, да се придвижи към Приднестровието и да се опита да превземе територии на Балтийските държави.

 

Президентът на САЩ Барак Обама късно в сряда се срещна с генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и поиска трансатлантическият алианс да засили присъствието си в Източна Европа заради кризата в Украйна.

 

"Присъединявам се към вашия призив за допълнителни мерки за засилване на нашата колективна отбрана", по-специално в областта на "ученията" и "развръщанията" на войски", заяви Расмусен.

 

Той заяви, че НАТО ще засили военното си сътрудничество с Украйна и ще помогне на страната да модернизира своите въоръжени сили, предаде Асошиейтед прес.

 

Обама обаче изключи възможността за американска военна намеса в Украйна - страна, която не е член на НАТО и следователно не е засегната от споразуменията за колективна отбрана на алианса.

 

Обсъдени са били актуализирани отбранителни планове, засилени учения и подходящи военни разгръщания.

 

Министрите на външните работи на 28-те членки на НАТО ще се срещнат следващата седмица във вторник и сряда в Брюксел. Те ще обсъдят ситуацията в Украйна и евентуално преразглеждане на сътрудничеството между НАТО и Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят