САЩ не планират изтегляне на войските си от Ирак

Марк Еспър

САЩ нямат планове да изтеглят войските си от Ирак, заяви министърът на отбраната Марк Еспър, цитиран от световните агенции.

Редица медии съобщиха по-рано за изтеглянето, позовавайки се на писмо от американски генерал, припомня Ройтерс.

"Няма каквото и да било решение за напускане на Ирак", каза Еспър, запитан за писмото. Няма и планове за подготовка за изтегляне, допълни той.

"Не знам какво е това писмо. . .Опитваме се да установим откъде се появи, това е. Няма обаче взето решение за напускане на Ирак. Точка", категоричен бе шефът на Пентагона.

Писмото от американската армия до иракските власти, което създаде впечатление за предстоящо изтегляне на САЩ от страната, е неудачно съставен проектодокумент, целящ единствено да подчертае засиленото движение на военни части, обясни по-късно председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, цитиран от Ройтерс.

Това беше неподписан проект (за писмо), изпратен до някои иракски военни командири, тъй като движението на американски войски в Ирак се засили през последните дни. Беше грешка, направена с добри намерения, посочи генералът.

Няма планове за изтегляне, подчерта той.

САЩ са искали да обяснят на иракската армия, че има засилено движение на самолети, включително транспортиране на войски между бази в Ирак и прехвърляне от Кувейт в Ирак, уточни Мили. Той отказа да посочи колко американски военнослужещи в момента са в Ирак. По-рано бе съобщено за около 5000 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?