САЩ не са дали съгласие за военно сътрудничество с Русия в Сирия

Франция също опроверга твърдения на Путин – не е предлагала обединение на опозицията и силите на Асад

Владимир Путин и Сергей Шойгу

Mосква допълнително затегна дипломатическата ситуация около кризата в Сирия, след като нейни твърдения бяха официално опровергани от САЩ и Франция.

Руският военен министър Сергей Шойгу обяви, че "Русия съгласува действията си в Сирия с Турция и САЩ" и смята, че без тяхната помощ "Ислямска държава" не може да бъде победена.

Информацията бе разпространена от руските агенции след среща между Шойгу и президента Владимир Путин, който пък бе цитиран да представя друга противоречива информация. Според Путин президентът на Франция Франсоа Оланд предложил "интересна идея, а именно, че би било възможно да се направи опит силите на сирийския президент Башар Асад да се обединят със Свободната сирийска армия в борбата срещу "Ислямска държава".

Само няколко часа по-късно американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че Съединените щати не са давали съгласие за сътрудничество с Русия в борбата срещу "Ислямска държава" и "това е невъзможно докато Москва продължава да нанася удари по други цели".

"САЩ са готови да водят технически разговори с Русия с цел да се гарантира безопасността на полетите над Сирия. Това е", каза Картър.

Той обвини руснаците, че продължават въздушните удари в Сирия срещу цели, които не са на "Ислямска държава" и определи това, като "фундаментална грешка".

Елисейският дворец пък отхвърли твърдението на Путин за обединение между умерената опозиция и армията на Асад.

"Франсоа Оланд не е предлагал съюз, а е напомнил на руския си колега необходимото присъствие на сирийската опозиция на преговорите за мир", заяви пред журналисти източник от обкръжението на френския президент, цитиран от Франс прес.

По време на срещата си с Шойгу Путин е наредил още да продължи сътрудничеството със Съединените щати, Турция, Саудитска Арабия, Иран и Ирак, съобщава Ройтерс, цитирайки руската агенция Интерфакс.

"Ние не знаем къде е тази Свободна сирийска армия и кой я ръководи, но ако изхождаме от това, че тя е наричана "здравата част на опозицията", ако е възможно да се обединят усилията в борбата срещу общия враг - терористичните организации - ИДИЛ, Джебхат ан Нусра и подобните на тях, това би било добра предпоставка за политическо уреждане в Сирия", заявил на срещата с Шойгу Путин, цитиран от ТАСС.

Той оценил високо досегашните резултати от операцията на руските ВВС в Сирия. В същото време изразил убеждението си, че конфликтът в Сирия трябва да бъде прекратен с политически средства.

По думите му руската авиация ще подкрепи сухопътната офанзива на сирийската армия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?