САЩ не са искали от София да приема ПРО-елементи, но има такава възможност

САЩ не са искали от София да приема ПРО-елементи, но има такава възможност
САЩ не са искали от България да приеме елементи от американския противоракетен щит (ПРО), но възможността за тяхно участие остава отворена. Това заяви заместник-държавният секретар на Съединените щати Елън Таушър, цитирана от Интерфакс.

"Други страни от НАТО, като България, дадоха да се разбере, че биха могли да приемат елементи от системата за ПРО", посочи Таушър пред руски и румънски журналисти.

Тя каза още, цитирана от АРМС-ТАСС, че властите в САЩ са водили преговори с правителството на България, както и с всички други съюзници в НАТО в двустранен формат, а също с Русия за своя нов подход към разполагането на система за ПРО в Европа.

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик каза в сряда, че на "този етап нищо няма да бъде разполагано в България". Той допълни, че засега няма никакви преговори по темата и това е нещо, което е "все още във въздуха".

Според дипломата въпросът е бил обсъждан само неформално в рамките на партньорството в НАТО. 

Миналата седмица посланик Уорлик заяви, че България има място в противоракетния щит на САЩ, а премиерът Бойко Борисов обяви, че решението за включването на България, ще бъде консултирано с евроатлантическите партньори. След като Румъния обяви, че ще бъде включена в системата за противоракетна отбрана на САЩ и стана ясно, че България също е готова да направи това, Москва обяви, че очаква по-подробни обяснения по повод намеренията на София.

Във вторник пък самообявилият се за независим Приднестровски молдовски район изрази готовност да одобри разполагането на руски тактически ракети, ако Москва поиска.

Таушър каза още, че САЩ редовно са информирали Русия за плана за разполагане на елементи от новия проект за противоракетен щит. "Президентът Барак Обама е представил преразгледания проект за противоракетна отбрана през септември и руските партньори бяха информирани, че президентът ще предложи на Румъния да приеме елементи от противоракетния щит", заяви Таушър.

Румъния вече обяви, че ще бъде включена в системата за противоракетна отбрана на САЩ и ще приеме на своя територия прихващачи на балистични ракети, разположени в рамките на новия проект за американски противоракетен щит.

"Моите руски колеги бяха информирани, че ще посетя Румъния, на която президентът ще предложи да приеме фаза 2 - ракети SM-3, базирани на сушата - през 2015 г.", посочи американският дипломат.

Тя каза още, че не се предвижда разполагане на елементи от системата с морско базиране в Черно море и Вашингтон не възнамерява да прехвърля военни кораби в Черно море, оборудвани със система "Иджис“.

Във вторник депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов каза, че БСП иска да бъде свикан Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента и да бъдат изслушани в НС министрите на отбраната и външните работи Аню Ангелов и Николай Младенов по въпроса за американския противоракетен щит. Двамата министри още в сряда пък ще бъдат изслушани в парламентарната комисия по отбрана и външни работи.

"Оказа се, че са водени някакви неформални разговори, неформални консултации по-скоро, които са, така, далеч от публиката, далеч от политическите партии", коментира Мерджанов пред Нова телевизия. По-късно лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че не може подобни преговори да се водят "без знанието на президента, без някакъв мандат от Консултативния съвет по национална сигурност, без знанието на парламента в една парламентарна република".

Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров заяви от своя страна, че са водени неформални разговори със САЩ по въпроса от 5-6 години, а реакцията на Русия е била остра и непремерена.

"Всеки има право да се държи така, както намери за добре. Отделен е въпросът, че ние въобще не сме длъжни да се съобразяваме с такива остри реакции", посочи Гяуров.

Бившият външен министър Надежда Нейнски пък посочи, че в България като източна граница на ЕС е много естествено разполагането на такъв щит. Според нея мълчанието на правителството по темата е абсолютно необяснимо.

Според Мерджанов обаче по време на правителството на тройната коалиция официални лица не са водили разговори със САЩ, а "България е длъжна да се съобразява с реакцията на всяка една от заобикалящите я страни и с всяка една от страните, от които зависи нейната икономика, нейната сигурност, нейното бъдеще, най-общо казано, в това число и с Русия".

Споделяне

Още по темата

Още от България