САЩ не участват в преговорите между държавата и американските централи

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин. Сн. БГНЕС

Въпросът за развалянето на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията на двете т. нар. американски централи в комплекса "Марица Изток" е свързан с европейското законодателство. САЩ няма да се намесват в него и не участват в преговорите между държавата и ръководството на "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "AES Марица Изток 1".

Това каза посланикът на САЩ Ерик Рубин в интервю за БНТ в четвъртък. Той допълни, че тези две компании са пример за успешни американски инвестиции в страната. "Двете централи са осигурили хиляди добри работни места, помогнали са да се разреши енергийният дефицит на България и са направили много за хората от региона", посочи Ерик Рубин.

Той каза още, че централите използват български суровини и произвеждат българска енергия, което е много важно за българската енергийна сигурност. Това е българско електричество, не чуждо, допълни той.

"Освен това тези централи са пример за успех, защото се придържат към всички съвременни регулации. Компаниите са вложили десетки милиони левове за подобряване на екологичните стандарти. Те са инвестирали и в болници, училища, клиники и в екологични проекти в целия регион. За мен като американски посланик, аз съм много горд да подчертая този успех", коментира още Рубин, който в сряда посети "КонтурГлобал Марица Изток 3", в която за 15 години са инвестирани 700 млн. евро. В четвъртък Рубин посети и "AES Марица Изток 1" и се запозна с резултатите от инвестициите за над 1.3 милиарда евро, които компанията е направила в района на град Гълъбово.

По-рано пред БНТ Рубин каза още, че е запознат с това, че се водят преговори между правителството и двете централи за прекратяване на дългосрочните договори, но "не е наша работа да се намесваме в детайлите".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че дългосрочните договори с двете централи ще бъдат предсрочно прекратени, а двете дружества ще бъдат обезщетени по методика, изработена от Европейската комисия. По неофициална информация компенсациите са около 450 млн. лева. Предстоят месеци на преговори, преди да се стигне до окончателно решение.

ЕК все още не се е произнесла дали споразуменията с централите за дългосрочно изкупуване на тока им от НЕК е неправомерна държавна помощ. Предложението за прекратяване на договорите предсрочно е елегантен начин за страната ни да се измъкне от евентуално дело за неправомерна държавна помощ.

Договорите с двете централи периодично са атакувани и от четирите представителни работодателски организации. Последната им акция беше подаване на жалба срещу американските дружества до омбудсмана. Тя беше внесена от председателите на организациите в качеството им на физически лица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес