САЩ не вярват, че Северна Корея може да монтира ядрена глава на ракета

Джей Карни

Корейската народно-демократична република (КНДР) няма възможност да оборудва балистична ракета с ядрена бойна глава, обяви в събота секретарят на Белия дом Джей Карни.

"Не вярваме, че е възможно Северна Корея да е способна да снабди балистична ракета с ядрена бойна глава. По наши оценки, страната не разполага с възможностите, необходими за това, въпреки заплахите на Пхенян за нанасяне на ядрени удари по военни бази на Южна Корея и САЩ", заяви пред журналисти Карни.

Въпреки това по думите му САЩ са "сериозно обезпокоени от заплахите и провокациите от страна на КНДР".

"Северна Корея продължава да провежда ядрени изпитания и да развива ракетната си програма, отказвайки да се изпълнява международните си ангажименти в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", отбеляза прессекретарят на Белия дом.

В същото време държавният секретар на САЩ Джон Кери коментира по време на посещението си в Южна Корея, че ще бъде "огромна грешка", ако Пхенян изстреля балистична ракета по американска военна база в Тихия океан.

Подобно на Карни той обясни, че САЩ и Южна Корея няма да приемат КНДР за ядрена държава, уточнявайки, че войнствените послания, отправяни в последно време от Северна Корея са неприемливи и Щатите са готови да защитят себе си и съюзниците си.

Държавният секретар изрази мнение, че Пхенян и неговият енигматичен млад лидер само ще засилят изолацията си, ако изстрелят ракетата с обсег от 2500 километра, която може да достигне до американския остров Гуам.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?