САЩ ни дават 20 хеликоптера Хюи 2

Водят се разговори България да получи като безвъзмездна помощ от САЩ ескадрила от около 20 хеликоптера Хюи 2 и БЕЛ. Това съобщи началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев, който се завърна от едноседмична визита в Съединените щати по покана на началника на съвета на началник-щабовете ген. Ричард Майърс.

По думите на ген. Колев още няма официално решение по въпроса, но идеята на САЩ е да предоставят машините, оборудването и разходите за модернизацията им. Българската страна преговаря хеликоптерите да бъдат модернизирани в наш военноремонтен завод.

Той обясни, че хеликоптерът Хюи 2 се основава на Хюи 1, който е използван при войната във Виетнам, но вече е напълно осъвременен и много рационален.

Според ген. Колев машините щели да запълнят потребността от такъв среден клас хеликоптери в българските военно - въздушни сили. Хюи 2 е много функционален и може да изпълнява всякакви задачи - военни, разузнавателни, транспортни и спасителни. Той е по-малък от Ми-17 и е много икономичен, обясни още шефът на ГЩ.

Според ген. Колев в списъка за американска помощ за модернизация на армията са включени системи за управление на въоръженията, средства за инженерните войски и консултантска помощ.

Очакваме американска помощ и за модернизация на полигони

"Няма решение за разполагането на нови бази на НАТО по света, но в момента се извършва проучване и преглед на доктрини, екипировка и бази и нищо чудно България да бъде избрана за място, където да бъдат разположени някои сили и бази", каза още ген. Колев. Според него Сарафово е чудесно място за военна база, но от военнотехническа гледна точка има и по-подходящи места.

Ген. Колев посочи, че у нас няма полигон, който да отговоря на всички изисквания на САЩ за учения и тренировки. Затова с Вашингтон се преговаря да бъдат вложени средства за тяхната военна модернизация.

Шефът на Генщаба посочи, че летището в Граф Игнатиево е едно от най-модерните в нашия регион по отношение на оборудването и може да осигури приемането и обслужването на всички видове самолети, включително и на най-тежките. Освен това тук е осъществено за пръв път интегриране на най-новите комуникационни системи със старите руски системи. Летището на Граф Игнатиево е уникално, тъй като може да приема и да обслужва едновременно самолети, оборудвани и по бившите източни стандарти, и по най-новите западни стандарти, каза ген. Колев. Граф Игнатиево вече е оценено и заедно с летище Крумово ще бъде домакин на най-голямото учение на НАТО за тази година "Кий 2003" - авиационно учение, в което ще участват над 20 държави и над 80 летателни апарата, допълни началникът на ГЩ.

На въпрос кога българският батальон ще замине за Ирак ген. Колев обясни, че не е уточнено и зависи изцяло от готовността на Полша. Ние се ангажираме със срока, в който трябва да бъде готов нашият контингент - 15 юни, а не кога ще замине, посочи генералът.

В рамките на визитата си в САЩ началникът на ГЩ е посетил Централното командване на американските въоръжени сили, командването за специални операции, както и това за специални операции на ВВС и националната гвардия на Тенеси.

Освен официалните разговори, в програмата са били включени и посещения на различни бази и командвания от САЩ, които имат отношение към българската армия и нашето участие в мироопазващите мисии, каза генерал Никола Колев. По време на официалните разговори с генерал Майърс са били обсъдени възможностите за по-бързото модернизиране на българската армия.

"Аркус" - Лясковец изнесъл 12 000 пистолета за САЩ

Ген. Колев съобщи още, че когато подарил на ген. Майърс български пистолет "Аркус", с учудване научил, че заводът "Аркус" - Лясковец, е изнесъл 12 000 пистолета в САЩ, но не за военни нужди.

В САЩ той е получил уверения, че Вашингтон оценява много високо досегашната подкрепа на България.

Ген. Колев: Ще сезираме прокуратурата, ако има нарушения по ПИКИС

Ген. Колев заяви, че Генщабът все още не е приел Полева интегрирана комуникационно-информационна система (ПИКИС) за Карловската бригада на Силите за бързо реагиране на армията.

"Ако бъдат констатирани нарушения при изпълнение на договора или прахосване на държавни средства, материалите ще бъдат изпратени на прокуратурата", обяви шефът на Генщаба.

Сделката с италианската фирма Маркони, сключена в края на 1998 г. от министър Георги Ананиев, е един от пунктовете на обвинението срещу неговия наследник Бойко Ноев, което му беше повдигнато в петък. Колев коментира, че България е изхарчила доста държавни средства (56 млн. долара - б.р.) , за да изгради съвременна система за управление на една тактическа групировка. За съжаление срокът на изпълнение на този проект беше удължена и до този момент системата не е готова да бъде приета за експлоатация. Започнаха изпитания м.г., има доста забележки от страна на армията към системата, каза Колев.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?