САЩ няма да изпращат войници в Йемен и Сомалия

САЩ няма да изпращат войници в Йемен и Сомалия

САЩ не планират да изпратят войници в Йемен и Сомалия, съобщи президентът Барак Обама в интервю за списание "Пийпъл".

Обама каза, че възнамерява да работи "с нашите международни партньори в райони на беззаконие по света, за да направим така, че американският народ да е в безопасност".

"Научаваме, че Ал Каида в Йемен се е превърнала в сериозен проблем. И в резултат си партнираме с йеменските власти, за да търсим тези терористични тренировъчни лагери и клетки много по-обмислено и ефективно", каза американският президент, цитиран от световните агенции.

Що се отнася до Сомалия, Обама отбеляза, че "същото важи и за другата държава, където големи райони не са изцяло под правителствен контрол и Ал Каида се опитва да извлече полза от това".

Йемен, който е най-бедната арабска държава, все повече се превръща в един от основните центрове на дейността на терористичната мрежа, отбелязва Ройтерс. Обама заяви преди дни, че местният клон на Ал Каида изглежда е обучил и

инструктирал нигериеца, направил навръх Коледа неуспешен опит да взриви американски самолет, летящ от Амстердам за Детройт.

В Сомалия, която се намира в Африканския рог – през Аденския залив срещу Йемен, вдъхновеното от терористичната мрежа ислямистко движение "Аш Шебаб" завладя големи райони от централната и южната част на страната.

Съединените щати вече имат големи сухопътни контингенти в Афганистан и Ирак.

Представители на американските власти обясняват, че се опитват да разширят сътрудничеството с Йемен в областта на отбраната и разузнаването.

"Йемен не иска в страната да има американски войници. И това е добър отговор за нас, без съмнение", заяви в интервю, излъчено в неделя по телевизия Си Ен Ен началникът на Централното командване на САЩ генерал Дейвид Петреъс. Той обясни, че Съединените щати винаги предпочитат засегнатата страна да се справи сама със съответния проблем, като в същото време подчерта, че те ще оказват помощ.

Споделяне

Още от Свят