САЩ няма да отстъпят пред Русия за противоракетния щит

Русия не може да промени плана на САЩ да разположат елементи от противоракетния си щит в нейната съседка Полша, заяви в интервю за френския вестник "Монд" зам.-държавният секретар на САЩ Никълъс Бърнс, цитиран от Ройтерс и БТА.

Вашингтон разгневи Русия и разколеба някои от европейските си съюзници, след като обяви намеренията си да разположи 10 ракети прехващачи в Полша и радар в Чехия, припомня Ройтерс. САЩ обявиха, че това са елементи на общата система за противоракетна отбрана на НАТО, която има за цел да защитава Европа от ракетни нападения на страни като Иран.

По думите на Бърнс руските възражения са неоснователни, тъй като щитът ще има изцяло отбранителен характер и не може да бъде модифициран за ракетни нападения.   

"Руснаците трябва да преразгледат информацията, с която разполагат, и да не забравят, че не са част от НАТО, следователно не могат да променят плана", заяви още Бърнс.

След пет дни се очаква държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс да посети Москва в опит да разсее руските опасения, свързани с противоракетния щит и плана на Ахтисари за Косово.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?