САЩ няма да преговарят с Унгария за закона за висшето образование

Протест в Будапеща срещу управлението на Орбан

САЩ нямат намерение да преговарят с Унгария за новия закон за висшето образование, който може да принуди Централноевропейския университет, основан от американския финансист Джордж Сорос, да прекрати работата си в страната, заяви Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

"Правителството на Съединените щати няма власт и намерение да влиза в преговори за работата на Централноевропейския или който и да било друг университет в Унгария", се казва в изявлението.

Вашингтон призовава правителството на Виктор Орбан "да прекрати прилагането на поправките в закона за висше образование, поставящи дискриминиращи и силно затормозяващи изисквания към институции в Унгария, които са акредитирани от САЩ, и заплашващи академичната свобода и независимост."

Орбан предложи да се позволи на университета да работи, но след разговори с американската администрация и получаване на гаранции или двустранно споразумение от Вашингтон. Декларацията на Държавния департамент от вторник попарва тези надежди за компромис.

Заради спорните законови промени срещу Будапеща бе започната наказателна процедура и от Европейската комисия, а след дебат в Европарламента депутатите препоръчаха на Брюксел да направи оценка на състоянието на демокрацията в Унгария и дали действията на Орбан са заплаха за европейските ценности. Комисия подготвя декларация, с която Европарламентът да призове за временно замразяване правата на Унгария във взимането на решения в ЕС и външен контрол над изразходването на еврофондовете.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?