САЩ нямат разузнавателни данни, че бунтовниците в Идлиб разполагат с химическо оръжие

Джеймс Матис

Няма никакви разузнавателни данни, които да сочат, че противниците на режима на сирийския президент Башар ал Асад в провинция Идлиб разполагат с химически оръжия. Това заяви днес пред репортери министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис по време на посещение в Делхи, предаде Ройтерс.

Сирийската правителствена армия е планирала поетапна офанзива с помощта на Русия и Иран срещу последните бастиони на бунтовниците в Идлиб и съседните провинции. Вчера руски и сирийски самолети нанесоха десетки въздушни удари по противниците на режима там. През последните дни руски представители, цитирани от руски медии, твърдят, че бунтовниците в Идлиб възнамеряват да извършат фалшива химическа атака, за която да набедят силите на Асад.

"Имаме нулева разузнавателна информация, че опозицията разполага с някакъв химически потенциал", каза Матис. "Заявили сме много ясно, че разпространяването на инсинуации, че предстои някаква употреба на химически оръжия, която може да бъде приписана на опозицията. Добре, искаме да видим данните", добави той. По думите му САЩ не виждат "нещо, което да показва, че опозицията има този потенциал".

Шефът на Пентагона напомни, че режимът на Асад има богата история в използването на химическо оръжие срещу враговете си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят