САЩ обещаха да ни дават най-новите си изследвания за шистов газ

САЩ обещаха да ни дават най-новите си изследвания за шистов газ

Съединените американски щати ще предоставят на България най-новите изследвания за шистовия газ, подробности по технологията и опита при експлоатацията на находищата на газ от шисти. Това обеща специалният пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар, който в петък се срещна с премиера Бойко Борисов и външния министър Николай Младенов. Ден по-рано Морнингстар бе приет от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и президента Росен Плевнелиев.

Искането за възможно най-скоро представяне на всички най-нови публикации на анализи и проучвания на федералните и шатските агенции за околна среда по темата шистов газ е било поставено от Трайков още в четвъртък. По думите му в САЩ са поне няколко години напред от всички останали в света в областта на алтернативното гориво.

Трайков обясни пред БНР, с Морнингстар, който е специалист по енергийна сигурност и най-вече по енергийните трасета, са си говорили, че основната задача пред България е "да докараме каспийския газ възможно най-бързо и по възможно най-евтин начин до България, а оттам и за Европа". Двамата са коментирали и напредъкът на страната ни в изграждането на междусистемните газови връзки с Гърция и Румъния.

Темата с диверсификацията на газовите доставки бе обсъдена в четвъртък и с Плевнелиев, както и в петък с Борисов и Младенов. Министър-председателят информирал госта си, че преговорите и съвместните действия с Турция, Гърция и Румъния за изграждане на интеконекторните връзки между страните са в напреднала фаза и очаква строителството им да започне до края на настоящата година, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Американският представител е обсъдил в София и изграждането на АЕЦ "Белене". Бойко Борисов го информирал, че в момента кабинетът изчаква консултантът HSBC да завърши своя доклад относно целесъобразността на проекта.

"До настоящия момент този проект струва на българските данъкоплатци 1.39 млрд. лева", обяснил премиерът.

Специалният пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия заявил, че подкрепя усилията на страната ни за постигане на енергийна сигурност и енергийна ефективност. "Подкрепяме реализацията на всеки проект, който ще осигури диверсификация на доставките на Балканите", допълва Ричард Морнингстар, цитиран от Министерския съвет.

По време на разговора той изказа пред министър-председателя Бойко Борисов съболезнованията си към близките на загиналите в наводненията българи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?