САЩ облекчават дълга на страни, опустошени от бедствието

Съединените щати заявиха в сряда, че подкрепят мерки за облекчаване на дълга на страни от южна Азия, опустошени от вълните цунами, предизвикани от земетресението в Индийския океан в неделя..

Отворени сме за всякакви идеи, заяви вчера Андрю Натсиъс, ръководител на Американската агенция за международно развитие (USAID). В същото време обаче той не посочи нищо конкретно и каза, че засега по този повод не се предвижда никаква среща на страните-кредиторки от Парижкия клуб. Според източник, близък до клуба, въпросът с дълговете на засегнатите от природното бедствие страни, вероятно ще се разгледа на срещата на му, насрочена за 12 януари 2005 година.

В същото време обаче Вашингтон не реагира на идеята на германския канцлер Герхард Шрьодер за мораториум върху дълговете на Индонезия и Сомалия, съобщава Франс прес. Германският канцлер Герхард Шрьодер заяви в сряда в Берлин, че неговото правителство ще предложи мораториум върху дълга на Индонезия и Сомалия на въпросната среща. И двете страни, които са засегнати от природната катастрофа, имат сключени споразумения с Парижкия клуб. Във вчерашното си първо изявление по този природен катаклизъм американският президент Джордж Буш не засегна германското предложение.

Дългът на Индонезия възлиза на 130,8 милиарда долара, а на Сомалия е 2,5 милиарда долара. Външните задължения на Индия са 82,9 милиарда долара. Дългът на Тайланд е 58,2 милиарда долара, на Шри Ланка - 7,7 милиарда долара и на Малайзия - 48,3 милиарда долара, уточнява Франс прес.

Споделяне

Още от Свят