САЩ обмисля да отвори петролните си резерви

САЩ внимателно следят петролните пазари и може да отворят петролните си резерви, ако има промяна на пазара, каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ДПА.

"Както казваме от известно време, отваряне на Стратегическите петролни резерви е вариант, който се обсъжда", каза Ърнест пред репортери. Той обаче не посочи конкретни планове.

Президентът Барак Обама срещна обаче силна съпротива за отваряне на петролните резерви с цел да спре растящите цени на петрола в лицето на азиатските си съюзници и изпълнителния директор на Международната агенция за енергия, предаде Ройтерс.

"Няма причина за отваряне на резервите", бе категорична Мария ван дер Ховен. Пред репортери в Хюстън тя каза, че пазарът е достатъчно снабден.

В опита си да бъде преизбран през ноември Барак Обама следи отблизо цените на петрола заради влиянието им върху икономиката. По-високите цени могат да увеличат безработицата, която упорито стои над 8 процента, откакто той зае поста през 2009 г. Това ниво обикновено обрича на неуспех президент, който се стреми към втори мандат, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Свят