САЩ обмисляли шпионската размяна много преди арестите на руските агенти

САЩ обмисляли шпионската размяна много преди арестите на руските агенти

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама е започнала да обмисля размяна на шпиони с Русия още на 11 юни, тоест преди задържането на 10 предполагаеми руски шпиони в САЩ в края на миналия месец, предадават осведомителните агенции в събота.

Подробности по прелюдията към най-голямата размяна на шпиони между САЩ и Русия след края на Студената война бяха оповестени броени часове след извършената размяна на летище във Виена.

Правоохранителни агенции на САЩ са информирали за пръв път през февруари представители на Белия дом за дълготрайното следене на тайните дейности на руснаците, а президентът Обама е бил информиран за случая на 11 юни.

На този ден е била повдигната възможността за размяна на шпиони. След това правителството на САЩ изготвило списък от четирима души, чието освобождаване да поиска от Москва в замяна на руснаците, които бяха арестувани на 27 юни.

Шефове на разузнаването са подготвили сделката с одобрението на президентите на САЩ Барак Обама и на Русия Дмитрий Медведев. И двамата лидери са желаели да не дерайлират подобряващите се отношения между двете им държави, отбелязва Ройтерс.

Същевременно стана ясно, че всички деца на експулсираните руски шпиони вече са напуснали САЩ или предстои да го направят.  По-рано адвокатите на една от експулсираните - Вики Пелаес допускаха, че по-малкият ѝ син, който е на 17 години, може да остане в САЩ.

Британското вътрешно министерство пък обмисляло да отнеме британския паспорт на Анна Чапман. "Вътрешната министърка (Тереза Мей) има право да отнеме британския паспорт на лица с двойно гражданство, когато се смята, че подобно действие ще е благоприятно за държавния интерес. Този случай се разглежда по спешност", съобщи говорителка на британското вътрешно министерство.

Родената във Волгоград Чапман бе обявила, че има намерение да се възползва от британския си паспорт и да се върне в Лондон.

Семейството на руския учен Игор Сутягин, един от четиримата освободени руснаци при вчерашната размяна, все още няма новини от него и е много загрижено за съдбата му, предаде Франс прес. Предполага се, че той се намира във Великобритания.

"Ако е свободен, не разбираме какво става", посочи неговият брат Дмитрий Сутягин.

Според британски медии самолетът с четиримата руснаци кацна за кратко във военна база в централна Англия, след което се приземил снощи във Вашингтон. Броят на хората в самолета не бил ясен. Според същия източник Сутягин и Сергей Скрипал - бивш полковник от военното разузнаване, осъден на 13 години, защото работил за британските служби - били слезли в Англия.

"Нямаме никакъв контакт с него", обясни с треперещ глас съпругата на руския учен, Ирина Мананникова, от дома си в московското предградие Обнинск.  Близките на Сутягин посочиха, че следят трескаво новините и допуснаха, че е възможно сега да го разпитват тайните служби.

"Не разбираме защо да не може едновременно с това да се обади по телефона" на семейството си, изтъкна Дмитрий Сутягин. Адвокатката на изследователя Анна Ставитская потвърди, че няма вести от своя клиент.

След като бил задържан през 1999 година, Игор Сутягин бил признат за виновен, че е предал секретна информация за руската ядрена отбрана на британско консултантско дружество, което служело за прикритие на ЦРУ. Той обаче не престанал да твърди, че е невинен.

Сутягин бе помилван от руския президент Дмитрий Медведев в четвъртък през нощта преди размяната на шпиони със САЩ вчера.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят