САЩ обмислят да настанят 3000 войници в България и Румъния

Американските войски може скоро да започнат да използват бази на Балканите за обучение и като изходен пункт за евентуални интервенции в Близкия изток в момент, когато Пентагонът обмисля дали да не изтегли 15 000 войници от Германия, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на дипломати и правителствени източници в Европа.

Предположенията за разполагане на американски бази в Източна Европа започнаха преди месеци с решението на НАТО за разширяване на изток със страни от бившия съветски блок.

"НАТО се разширява на изток и нашето присъствие и участие трябва да бъде там, където е НАТО", заяви ген.Чарлс Уолд, заместник-командващ на въоръжените сили на САЩ в Европа, който неотдавна посети България, припомня АП, цитирана от БТА.

Но базите на Балканите, използвани за първи път от американците по време на иракската война, може да започнат да бъдат използвани целогодишно от американците дори преди официалното разширяване на НАТО, заявили източниците, цитирани от АП.

Според западни дипломати, пожелали анонимност, Пентагонът иска да използва големи румънски и български бази за осъществяване на целогодишни програми, в които ще са разположени до 3000 войници в бойна готовност по всяко време. Подобно обучение може да започне "до седмици, не години", уточнили източниците. По тяхно мнение страните обсъждат детайлите за създаване на американски бази в България и Румъния, което трябва да стане с одобрението на законодателните им органи.

Помолен за коментар, Дан Хетлидж, говорител на Пентагона, каза вчера, че все още не е взето решение по въпроса за базите, уточнява АП.

Идеята е американските войски - пехота, артилерия и хеликоптери - да преминават интензивно обучение от 30 до 90 дни, после да се връщат в Западна Европа или Съединените щати, заявили източниците. Войските ще бъдат също готови за бързо придвижване до "горещи точки" в Близкия изток или Централна Азия, смятат те.

Районът е добър трамплин за борбата срещу международните терористични групи - "враг, скрит някъде, без столица, без лице, без правителство", заяви за АП българският външен министър Соломон Паси.

В България разговорите се водят за военните летища в Сарафово и Граф Игнатиево, и за базите в Корен и Ново село, уточнява агенцията. В Румъния американците проявяват интерес към военновъздушната база Михаил Когалничеану, базата Бабадаг и военното пристанище Мангалия на Черно море.

Използването на Балканите като тренировъчен полигон е част от по-голямата идея на Доналд Ръмсфелд за превръщане на армията в по-гъвкава сила, каза от своя страна Рик Хопт, говорител на въоръжените сили на САЩ в Европа.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?