САЩ обмислят да разположат за постоянно бронетанкова бригада в Европа

САЩ обмислят да разположат за постоянно бронетанкова бригада в Европа
Американска бронетанкова бригада, която да е постоянно разположена в Европа, би била по-ефикасна в разубеждаването на евентуална руска агресия в региона от настоящото ротационно присъствие. Това заяви американският генерал Къртис Скапароти, който е номиниран от американския президент Барак Обама да оглави американското Европейско командване и да стане следващият върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО, съобщи Ройтерс.
 
Скапароти заяви, че е съгласен с мнението на други военни лидери, че Русия представлява най-голямата заплаха за САЩ и че Вашингтон трябва да бъде твърд в отстояването на правата си.
 
Погледнато от военна перспектива, ние трябва да можем да плаваме и летим навсякъде, където ни позволява международното право и трябва да бъдем силни и последователни в нашето послание в региона, каза Скапароти по време на изслушване във връзка с номинацията му. Той говори в комисията по въоръжените сили на Сената.
 
Скапароти заяви, че Вашингтон трябва да достави на Украйна оръжия, от които се нуждае, за да се защити тя от подкрепяните от Русия сили, в това число и противотанкови ракети като Джавлин.
 
Скапароти каза, че е обезпокоен и от заплахата, която руски подводници представляват за американските морски пътища.
 
В същата комисия друг генерал от американските военновъздушни сили Лори Робинсън, който Обама номинира за следващ ръководител на американското Северно командване, подобно на Скапароти посочи Русия като водеща военна заплаха за САЩ. Робинсън обаче подчерта, че в близка перспектива Северна Корея също ще представлява заплаха за САЩ, и то по-голяма от Иран.
 
САЩ започнаха да намаляват присъствието си в Европа преди няколко години заради орязването на разходите за отбраната и замениха постоянните звена с ротация на части, които пътуваха из Европа за учения. Но руските действия в Крим накараха САЩ да увеличат присъствието си отново. 
 
През март Вашингтон обяви, че ще разположи на ротационен принцип базирани в САЩ бронетанкови бригадни бойни групи из Европа. Групите ще бъдат на деветмесечни ротации, започващи от февруари 2017 г. и ще извършват военни учения в Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, България и Унгария.
 
Според Скапароти обаче постоянното присъствие би било по-добро, защото постоянна бригада установява отношения с поддържащите я елементи от всички сили от САЩ, както и по-постоянна връзка с всички американски съюзници. 
Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?