САЩ обмислят да сложат край на лотарията със зелените карти

САЩ обмислят да сложат край на лотарията със зелените карти

САЩ обмислят да сложат край на лотарията със зелените карти. От 2017 г. властите може да издават разрешителни за пребиваване въз основа на точкова система, която позволява на най-квалифицираните да бъдат оценени най-високо и да избегнат опашките за чакане, посочва Франс прес, цитирана от БТА. 

Ако сте чуждестранен компютърен специалист с добро ниво на английски, живеещ в САЩ с редовна виза, но неспонсориран от работодателя си, то тогава новата система би могла да реши проблемите ви.

 

Франс прес посочва, че става дума за проект за реформа, който се дискутира в американския Конгрес и може да бъде одобрен до лятото.

 

Десет критерия ще бъдат взети предвид при предоставянето на разрешително за пребиваване на базата на точковото оценяване. Диплома за бакалавър предоставя 5 точки, магистратура - 10 точки, докторантура - 15 точки.

 

За всяка година професионален опит дават от 0 до 3 точки, а в зависимост от нивото на професионалния опит точките могат да достигнат максимално 20.

 

Ако сте програмист, компютърен специалист, създател на софтуерни продукт, това ви гарантира 10 точки. Ако имате 80 или над 80 точки на теста TOEFL, получавате още 10 точки. Ако работата ви отговаря на дипломата ви за образование, получавате между 8 и 10 точки.

 

Хората под 25 години получават 8 точки, тези между 25 и 32 години - 6 точки, а тези между 33 и 37 години - 4 точки. Хората над 38 години остават без точки за възраст.

 

За бизнесмени, които имат поне двама служители и се нуждаят от разрешително за пребиваване, точките са 10.

 

За човек с брат или сестра с американско гражданство или с женено в САЩ дете, което да е над 31 години, точките са 10. Ако участвате в дадено дружество, получавате 2 точки.

 

Пет точки се отпускат на гражданите на страни, от които няма имигрантска вълна към САЩ, което изключва от групата например Мексико, Китай или Индия.

 

На теория максимално могат да се спечелят 100 точки.

 

От 2017 г. ще бъдат раздавани 120 000 зелени карти въз основа на различните критерии.

 

Ако вашият резултат по системата за точкуване е сред най-добрите 60 000 кандидати, сигурно е, че ще получите зелена карта.

 

Втора група от 60 000 зелени карти ще се раздават според критерии, които фаворизират по-слабо квалифицираните имигранти в сектори като строителството или ресторантьорството.

 

Новата система ще влезе в сила от октомври 2017 г., при условие че това лято бъде приет законът. С годините броят на зелените карти може да нарасне до 250 000.

 

В момента, ако сте учили само четири години или ако вашият работодател не иска да ви спонсорира, вие сте притиснати до стената, казва американският адвокат Грегъри Сискинд, специализирал се в имиграционните процедури.

 

Точковата система ви позволява да не зависите повече от работодателя си, когато искате зелена карта, и за мнозина това ще бъде синоним на свободата.

 

До тази година ежегодно се организира лотария за 55 000 зелени карти, но републиканците винаги са се опитвали да премахнат тази система, която не прави подбор между квалифицираните и неквалифицираните имигранти.

 

Освен точковата система реформата предвижда "освобождаване на квотите" за зелени карти за учените и за изключително квалифицираните работници, както и за завършили американски университети.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?