САЩ обмислят изключения от санкциите за внос на ирански петрол

САЩ обмислят изключения от санкциите за внос на ирански петрол

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че Вашингтон може да обмисли изключения за някои страни, които внасят ирански петрол преди санкциите, които САЩ ще наложат на Иран от ноември, съобщи ДПА.

"Няколко страни ще дойдат в САЩ да поискат да се направи изключение за тях. Ще го обмислим", каза Помпейо за Скай нюз Арабия.

Помпейо е първият официален представител на САЩ, който споменава възможността за такива изключения от обхвата на санкциите. Досега САЩ настояваха, че изключения няма да се правят.

"На 4 ноември ще влезе в сила санкция на САЩ срещу прехвърлянето на суров петрол от Иран в други страни. Тази дейност ще подлежи на санкциониране", каза Помпейо в интервюто.  

Още не е ясно как системата на САЩ ще проработи, ако ключови играчи като Китай и Индия не се съобразят с тези санкции, които ще са насочени към неирански юридически и физически лица, търгуващи с режими, които застрашават интересите на сигурността на САЩ, отбелязва ДПА.

САЩ приканват Саудитска Арабия да увеличи добива си на петрол, за да се компенсира разликата на световните пазари, ако Иран бъде изолиран, но дори повишено производство от богатата монархия от Залива няма да е достатъчно.

Майк Помпейо снощи пристигна в Брюксел за разговори в рамките на срещата на върха на НАТО, в които ще се обсъди увеличаването на натиска над Иран и ще бъдат успокоени съюзниците за алтернативни доставки на петрол, заяви пожелал анонимност представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

Помпейо ще обсъди иранския въпрос с министри от Великобритания, Франция и Германия и в други двустранни срещи, каза източникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?