САЩ обмислят изпращането на допълнителни войски в Ирак

Америка планира да изпрати още 15 000 допълнителни войски в Ирак, ако насилието там продължава да нараства, съобщи Си Ен Ен.

САЩ признаха, че са изправени пред сериозни проблеми със засилването на атаките в Ирак дни преди предаването на властта на 30 юни.

При координирани бунтовнически нападения в четвъртък в пет иракски града загинаха близо 100 души.

Ген. Джордж Кейси, който скоро ще поеме командването на коалиционните сили в Ирак, заяви пред Сената в четвъртък, че Централното командване на САЩ разработва планове във връзка с промените в ситуацията.

Въоръжената съпротива е много по - силна, отколкото се предполагаше, каза той. "Мисля, че те имат поддръжка от външни източници", добави генералът.

Иракският премиер обеща разправа с терористите

Новият иракски премиер Ияд Алауи обеща да разгроми чуждестранните ислямски екстремисти и останките от режима на Садам Хюсеин, които според него носят вина за най-кървавия ден от американската инвазия през миналата година.

В слово, произнесено в четвъртък вечерта, Алауи каза, че бунтовниците ще бъдат разгромени, въпреки, че той очаква нови насилия в дните, които остават до предаване на властта на иракчаните.

Най-сериозни бяха атаките в иракския град Мосул, където поне 62-ма загинаха и 220 човека бяха ранени при серия от взривове на коли бомби. Над 40 души бяха убити в Баакуба, Рамади, Фалуджа и Багдад.

Трима американски войници загинаха в т.нар. Сунитски триъгълник.

В сряда източници от Пентагона посочиха, че около 6 500 резервисти са обучени за различни функции в Ирак - военни полицаи, сухопътни войски и инженери - и могат да бъдат изпратени там. Решението за подсилване на американския военен контингент в Ирак се очаква да бъде взето другата седмица.

След атаките от предишния ден, в петък Ирак осъмна със засилени мерки за сигурност. Подсилени са патрулите, поставени са нови контролно - пропускателни пунктове.

Ръководството на полицията в Багдад е разпоредило на всичките си служители в столицата да бъдат в повишена готовност във връзка с наближаването на 30 юни.

Пауъл: Подценихме заплахата

В интервю за Би Би Си американският държавен секретар Колин Пауъл каза, че целта на атаките е да се осуети предаването на властта в Ирак.

"Мисля, че ние подценихме характера на бунтовете, пред които може да се изправим в този период", каза той.

"Бунтовете, на които сме свидетели сега, се превръщат в сериозен проблем за нас, но това е проблем, с който ние можем да се справим", посочи Пауъл.

Според него насилието ще утихне след предаването на властта, когато иракчаните видят, че техни представители носят отговорност за управлението.

"Аз съм абсолютно убеден, че светът е по-сигурно място, след като Саддам Хюсеин и режимът му си отидоха. Означава ли това, че всичко е мирно и хубаво? Не.", каза Пауъл.

"Изпарени сме пред трудна ситуация в Ирак. И ние ще се справим с тази трудна ситуация. Сигурността ще е под контрол", добави държавният секретар.

Милциите на Садр обявиха примирие и в Багдад

Късно в четвъртък шиитските милиции, лоялни на радикалния духовник Моктада Садр обявиха едностранно примирие в Садр Сити - големия шиитски квартал в Багдад - който е последната зона, където все още продължава съпротивата срещу коалиционните сили начело със САЩ.

"В името на обществения интерес и имайки предвид ситуацията с потиснатия иракски народ, Централното командване на Армията на Махди съобщава, че прекратява операциите в Садр Сити", се казва в изявление на милициите.

В началото на месеца милциите на Садр обявиха примирие в свещените градове Наджаф и Куфа.

Към момента не е ясно коя група, ако има такава, е координирала нападенията в четвъртък.

В саудитски уеб сайт се появи изявлението от името на родения в Йордания сътрудник на Ал Каида Абу Мусаб ал- Заркауи, че неговата групировка поема отговорност за атаките в Баакуба.

Арабската телевизия Ал Джазира показа въоръжени нападатели в Баакуба, които твърдят, че са поддръжници на Заркауи.

Иракският премиер Алауи смята, че свързана със Заркауи групировка стои зад бомбените експлозии в Мосул, а нападенията в Рамади и Баакуба са осъществени от лоялни на Саддам Хюсеин бойци.

Близкоизточният анализатор на Би Би Си обаче посочва, че е ясно дали има единен команден център, организирал нападенията и дали Заркауи има връзка с последните насилия.

Споделяне

Още от Свят