САЩ обмислят сделки със заловените хора на Саддам

Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд заяви, че Вашингтон желае да обмисли сключването на сделки със заловени висши членове на администрацията на Саддам Хюсеин, за да се подпомогне издирването на оръжия за масово унищожение. Ръмсфелд описа идеята като напълно разумна и каза, че адвокати проучват въпроса, съобщи Би Би Си.

Могат да бъдат намалени наказанията на някои от заловените, ако в замяна на това предоставят информация, каза Ръмсфелд. Неговото изявление дойде след предложенията на британски депутати за сключване на подобни сделки, срещу което съюзниците да получат помощ при издирването на Саддам Хюсеин, неговите синове и оръжия за масово унищожение.

Вчера бе съобщено, че е заловен личния секретар на Саддам Хюсеин - Абид Хамид Махмуд ат Тикрити, номер 4 в списъка на САЩ с най-издирваните представители на бившия режим. Хамид Махмуд е "асо каро" в колодата от 55-ма издирвани. Другите три аса са Саддам Хюсеин и двамата му синове.

Ръмсфелд посочи, че "разумното" предложение за сключване на подочни сделки с хора от обкръжението на Саддам Хюсеин трябва да бъдат разгледани от министерството на правосъдието и ЦРУ.

Администрацията на Буш изгради доводите си за започване на войната в Ирак на базата на твърдението, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение и в последно време е изправена пред увеличаващи се въпроси от страна на политици и на обществото за мотивите ѝ за войната.

Пентагонът очаква да се открият забранени оръжия

Висш представител на Пентагона обаче - Дъглас Фейт каза за Би Би Си, че ще бъдат открити такива оръжия. Според него фактът, че все още няма солидно доказателство за иракска оръжейна програма, не означава, че войната е била погрешна.

Междувременно президентът Джордж Буш защити британския премиер Тони Блеър срещу обвиненията, че разузнавателните данни са били преиначавани, за да оправдаят войната в Ирак.

До този момент американците не са съобщили обстоятелствата, при които е задържан Махмуд ат Тикрити. Очаква се той да бъде обвинен за престъпления срещу човечеството, предава кореспондентът на Би Би Си от Вашингтон. Махмуд е 32-ят заловен от всички 55 "най-издирвани" членове на бившия режим.

При мащабната операция за издирване на незаконно оръжие и свързани с бившия режим лица американските части са открили 8.5 млн. долара в брой, над 400 млн. иракски динари и неуточнено количество британски паунди и евро в две селски къщи. Това съобщи пред репортери ген. Рей Одиерно от Четвърта сухопътна дивизия.

САЩ няма да пращат допълнителни сили в Ирак

Вчера двама иракчани бяха убити по време на демонстрация, която хвърляла камъни по американски военни конвои, журналисти и коли на ООН. При друг инцидент загина американски войник, патрулиращ на бензиностанция в Багдад.

Говорителят на Белия дом Ари Флайшър заяви, че група слабоорганизирани поддръжници на Саддам Хюсеин и хора, верни на партията Баас носят отговорност за нападенията срещу американските сили от последните седмици, предаде Ройтерс.

Флайшър посочи в същото време, че САЩ нямат намерение да изпращат повече войници в Ирак. "Мисля, че няма да сгрешим, ако кажем, че независимо дали броят на американските войници е хикс или игрек, винаги ще има елементи, които ще стрелят срещу тях", каза Флайшър. По думите му числеността на американските сили в Ирак е пресметната така, че да гарантира максимална стабилност на страната.

През двата месеца откакто президентът Джордж Буш обяви края на бойните действия, в Ирак загинаха 52-ма американски войници, 16 от които в сражения.

Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд от своя страна заяви, че животът в Ирак постепенно се нормализира. Според него независимо от спорадичните нападения на поддръжници на партията Баас срещу американските сили, иракчаните като цяло подкрепят действията на САЩ.

Според министъра на отбраната антиамериканската съпротива не е координирана в национален или регионален мащаб, а се осъществява от малки групи от по 10, 15 или 20 души.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?