САЩ обмислят увеличаване на спецчастите в Сирия

Сн. ЕПА/БГНЕС
САЩ обмислят значително да увеличат силите за специални операции, разположени в Сирия, съобщи Ройтерс, като се позова на осведомени правителствени източници.
 
Те не пожелали да разкрият точния размер на увеличението, което се обмисля, но един от тях подчертал, че с това контингентът на специалните сили в Сирия ще стане многократно по-голям от около 50-те военнослужещи, които сега са в Сирия и действат главно като съветници далеч от фронтовите линии. 
 
Предложението е едно от подготвяните за президента Барак Обама, който обмисля и увеличаване на силите в Ирак. Допълнителните американски военнослужещи в Сирия ще имат за задача предимно установяване на бази, в които ще обучават арабски племенни доброволци, желаещи да воюват с ИДИЛ. Племенните бойци накрая ще получат оръжие, създавайки условия за офанзива срещу фактическата столица на ИДИЛ Ракка с американска въздушна подкрепа. 
 
Междувременно, на срещата във Вашингтон по ядрената сигурност, Обама предупреди, че е реална заплахата терористи да се сдобият с ядрено оръжие и призова световните лидери да не се заблуждават, че няма риск от катастрофа и призова за подобряване на обмена на разузнавателна информация:  
 
За да се предотврати употребата на радиоактивни материали със зла умисъл, държавите участнички във форума приеха план за действие. Той, обаче, ще се изпълнява  доброволно, в съответствие с националните закони и международните ангажименти. Контактна група ще координира съвместните усилия в областта на ядрената сигурност. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?