САЩ обмислят забранена за полети зона в Сирия

САЩ обмислят забранена за полети зона в Сирия

САЩ проучват въпроса за създаване на забранена за полети зона в Сирия близо до границата ѝ с Йордания, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявления, направени в петък в Турция от двама висши западни дипломати.

Изказванията им са били потвърдени от трети дипломат от региона. Преди ден Вашингтон заяви, че ще увеличи военната си помощ за сирийските бунтовници, биещи се срещу президента Башар ал Асад, тъй като разполага с доказателства, че силите на Асад са използвали химически оръжия.

"Вашингтон обмисля създаването на зона, забранена за полети, за да помогне на опонентите на Асад", каза дипломат, цитиран от Ройтерс. По думите му зоната ще е ограничена - и като обхват, и като срок на действие и "е възможно да бъде близо до йорданската граница".

Един от дипломатите каза, че създаването на зона, забранени за полети, може да допринесе за западните усилия да се следи кой получава оръжейни доставки и да помогне за обучаване на бунтовниците.

През последната седмица има различни информации, че САЩ обмислят как да подпомогнат опозицията срещу режима на Башар Асад, в това число с въоръжение. До момента обаче няма никакво официално потвърждение от страна на Белия дом.

НАТО призова в петък за осигуряването на незабавен достъп на представители на ООН в Сирия, за да бъде извършено независимо разследване на всички данни за използването на химическо оръжие.

Генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен заяви, че възможното използване на такива боеприпаси буди голяма загриженост и отбеляза, че международната общност е определила всяка употреба на химически заряди като напълно неприемлива и изцяло в нарушение на международното право.

Все още вярвам, че правилният път е постигането на политическо решение, заяви Расмусен. Той приветства руско-американската инициатива за свикване на международна конференция.

Расмусен призова правителството и опозицията в Сирия да се явят на тази среща и да проправят пътя към намирането на политическо решение, както и всички воюващи страни

незабавно да прекратят кръвопролитието.

По думите на генералния секретар на НАТО, разположените по границата на Турция със Сирия ракетни комплекси "Пейтриът" ще защитят територията на алианса. Той отбеляза, че установките са в състояние да предотвратят въздушно нападение, независимо какви бойни глави биха носели ракетите, идващи отвъд територията на алианса

Същевременно в северния сирийски град Алепо се водят най-тежките за последните месеци боеве, съобщиха днес активисти, цитирани от Асошиейтед прес.

Според базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права боевете са главно в квартала Сахур. Местният медиен център на опозицията обяви, че правителствените сили не са завзели нови позиции в сражението, продължило до ранните часове на днешния ден.

Съобщението за боевете в Алепо бе предшествано от твърденията на официални източници в САЩ, че президентът Барак Обама е разрешил изпращането на оръжие за сирийските бунтовници - ход, който няма прецедент досега.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?