САЩ обвиниха Фейсбук в нарушаване на антимонополното законодателство

Марк Зукърбърг

Федералната търговска комисия на САЩ и властите на почти всички щати обвиниха компанията Фейсбук, която притежава едноименната социална мрежа, в системно нарушаване на антимонополното законодателство на страната, съобщиха световните агенции.

Срещу Фейсбук са подадени два иска. Единият - от Федералната търговска комисия, а другият - от 48 щати и окръзи. В иска на комисията се посочва, че компанията на Марк Зукърбърг незаконно запазва монопол в сферата на социалните мрежи посредством извършени в продължение на много години действия, насочени срещу конкуренцията. Комисията отбелязва, че обвиненията са повдигнати след "продължително разследване в сътрудничество с коалиция от главните прокурори на 46 щати, окръг Колумбия и Гуам". Представители на федералния регулатор смятат, че компанията се е стремила "да неутрализира заплахата срещу своя монопол" и с тази цел е придобила социалните мрежи Инстаграм и приложението УотсАп.

Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс заяви, че Фейсбук е използвала огромните ресурси от данни и пари, с които е разполагала, за да смаже или попречи на по-малките съперници в конкурентната борба. Правейки това, компанията е ограничила избора на потребителите, задушила е иновациите, накърнила е защитата на личния живот на милиони американци, добави Летиша Джеймс, цитирана от Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?