САЩ обвиниха "Гугъл" в незаконен монопол

САЩ обвиниха "Гугъл" в незаконен монопол

Правителството на САЩ повдигна обвинение срещу "Гугъл" за нарушаване на законите за конкуренцията с цел да се запази монопола върху търсенето в интернет и онлайн рекламата.

Съдебният иск на Министерството на правосъдието има потенциал да доведе до разпадане или принудително разделяне на компанията, но делото със сигурност ще продължио много дълго време.

Съдебният иск е първият път, в който САЩ предприемат действия срещу голяма технологична компания, откакто през 1998 г. "Майкрософт" (Microsoft Corp) беше съдена за антиконкурентни практики, напомня "Ройтерс", цитирана от "Дневник".

Споразумението остави компанията непокътната, но предишно подобно дело - през 1974 г. срещу AT&T - доведе до разпадането на Bell Systems.

Към жалбата на правителството срещу "Алфабет", която е компанията собственик на търсачката, гул"), се присъединиха 11 щата.

"При липса на съдебно действие "Гугъл" ще продължи да изпълнява антиконкурентната си стратегия, като осакатява конкурентния процес, намалява избора на потребителите и задушава иновациите", се казва в иска.

Правителството казва, че "Гугъл" има почти 90% от всички общи заявки за търсене в САЩ и почти 95% от търсенията от мобилни устройства.

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар казва, че "Гугъл" не се конкурира по качеството на резултатите от търсенето, а вместо това е купила успеха си чрез плащания към производителите на мобилни телефони и други.

"Крайният резултат е, че никой не може реалистично да оспори господството на "Гугъл" в търсенето и рекламите в търсачката", каза Бар.

"Гугъл" нарече съдебния иск "дълбоко опорочен". Компанията коментира, че хората "използват "Гугъл", защото искат, а не, защото са принудени или защото не могат да намерят алтернативи".

Споделяне

Още от Бизнес