САЩ обвиниха Иран в поддръжка на насилието в Ирак

САЩ обвиниха Иран в поддръжка на насилието в Ирак

Американските военни обвиниха високопоставени членове на иранското правителство в снабдяване на иракските бунтовници с взривни устройства, които обикновено се полагат по пътищата и техни жертви стават военни, предаде ББС в неделя.

Става въпрос за разновидности на шрапнелните бомби, чиято мощност може да унищожи танк. От подобни взривове от юли 2004 г. са загинали над 170 души.

Американските военни анализатори смятат, че тези устройства се произвеждат в Иран и тайно се доставят на иранските бунтовници, като зад доставките стоят висши чиновници на Техеран.

Същия ден в град Дур, намиращ се недалеч от Тикрит, 17 души загинаха и над 20 бяха ранени, когато атентатор самоубиец вряза камион с експлозиви в полицейски участък.

Повечето жертви са полицаи и затворници, държани в атакуваната сграда, уточниха полицейски източници. Сред ранените, освен затворници и полицаи, има и цивилни. В рузелтат на взрива е унищожена сградата на полицейския участък, повредени са и съседните сгради на общината и пощата.

Взривът в Дур избухна два дни, след като командването на американските сили в Ирак бе поето генерал-лейтенант Дейвид Петреус. Дур е в район, населен предимно със сунити, където бившият президент Саддам Хюсеин все още има много привърженици.

При избухването на самоделно взривно устройство в неделя сутринта в Тикрит загинаха други двама души.

При акции от плана за повишаване на сигурността в иракската столица, в района на Багдад тази седмица са арестувани 140 души и са открити 14 скривалища на оръжия, предаде АФП, цитирайки съобщение на американската армия.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?