САЩ обвиниха Иран за нападенията с дронове над саудитските петролни съоръжения

Техеран отрече да има нещо общо с атаката, която може да повиши цената на петрола

САЩ обвиниха Иран за нападенията с дронове над саудитските петролни съоръжения

САЩ смятат, че не йеменските хуси, а Иран е отговорен за атаката с дронове в събота срещу два ключови обекта на петролната компания "Арамко" в Саудитска Арабия.

Това стана ясно от изказване на американския държавен секретар Майк Помпейо, цитирано от Ройтерс.

Добивът и износът на петрол на Саудитска Арабия бяха нарушени след атаката, тъй като се оказа, че е засегнато производството на 5 милиона барела петрол дневно - близо половината от сегашния добив на кралството.

Саудитската петролна компания "Арамко" притежава най-големия в света нефтопреработвателен комплекс, намиращ се в източната част на Саудитска Арабия.

Въздушните удари с дронове в събота предизвикаха големи пожари в най-големия в света нефтопреработвателен комплекс в град Абукайк и в петролното находище в Хураис.

Наблюдатели, цитирани от БНР, посочват, че нападенията може да се отразят на световните цени на петрола.

"Техеран стои зад близо 100 атаки срещу Саудитска Арабия, докато Рохани и Зариф се преструват, че водят дипломация", написа Помпейо в Туитър по адрес на иранския президент и външен министър.

По думите на държавния секретар на фона на всички призиви за деескалация Иран е извършил "безпрецедентна атака срещу световните енергийни доставки".

Американският президент Доналд Тръмп изрази готовност САЩ да сътрудничат със Саудитска Арабия в подкрепа на сигурността след атаките. В телефонен разговор със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман Тръмп е заявил, че нападението ще се отрази негативно на американската и глобалната икономика.

Принцът е уверил , че Саудитска Арабия е "готова и способна да се справи с тази агресия", която е определил като "терористична атака".

Американското министерство на енергетиката обяви , че е в готовност да деблокира ресурс от стратегическия петролен резерв, за да се предотвратят смущения на пазарите.

По-късно в неделя обаче Иран отхвърли обвиненията на държавния секретар на САЩ като "безпочвени". Отговорност за атаката поеха йеменските бунтовници хуси, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Тези обвинения са лъжливи и неоснователни, а от дипломатическа гледна точка са неприемливи", заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави. Той намекна, че те имат за цел да оправдаят "бъдещи действия" срещу Иран.

Споделяне

Още от Свят