САЩ обвиниха Русия в нарушаване на договора за ракети със среден обсег

САЩ обвиниха Русия в нарушаване на договора за ракети със среден обсег

САЩ обвиняват Москва за нарушаване на Договора за ядрените ракети със среден обсег и настояват за незабавно започване на преговори по този въпрос, съобщава "Ройтерс" във вторник. Белият дом обаче не уточнява как точно Кремъл нарушава този ключов международен договор.

Договорът от Вашингтон, ратифициран в края на студената война през 1988 г., има за цел премахването на изстрелваните от наземни установки балистични крилати ракети с малък и среден обсег - от 500 до 5500 километра.

През януари "Ню Йорк таймс" съобщи, че Вашингтон е информирал партньорите си в НАТО, че Русия изпробва изстрелване на ракета от наземна подвижна установка. За разработването от руснаците на такова оръжие, което е забранено от подписания от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов договор, се знае от 2008 година.

"Това е много сериозен въпрос, който от известно време опитваме да повдигнем пред Русия. Призовавмеа ги да се завърнат към спазването на договора и да премахнат забранените елементи по начин, който може да бъде потвърден от другата страна", казва официален представител на американската администрация.

От американският Държавен департамент казват, че не е изключено скоро да бъде отправено и формално уведомление към Москва, че е нарушен договорът. Вашингтон не смята, че има нова военна заплаха за САЩ и европейските им съюзници, но смята отклоняването от толкова важен договор за "тревожно".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?