САЩ обвиниха Русия за кибератаки с цел манипулиране на президентските избори

Москва нарече обвиненията "някакви безмислици"

САЩ обвиниха Русия за кибератаки с цел манипулиране на президентските избори

САЩ обвини Русия за кампания от кибератаки с широк мащаб и ги определи като опит за намеса в президентските избори на 8 ноември, предаде Асошиейтед прес.

Москва нарече обвиненията "безмислица".

Правителството на САЩ заяви официално, че Русия е компрометирала компютрите на Националния комитет на Демократическата партия, както и на други политически лица.

Администрацията на президента Обама обвини Москва и в хакерска атака, вследствие на която в интернет са се появили личните електронни адреси и мобилни номера на депутати от Демократическата партия на САЩ.

Дирекцията на националното разузнаване и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ публикуваха съвместно изявление, в което се казва, че предвид обхвата на кибератаките и характера на мишените им само "най-високопоставени официални представители на Русия" може да са дали разрешение за подобни дейности.

В изявлението не се отправя пряко обвинение към руското правителство за хакването на щатски избирателни системи, но се казва, че сканирането и проникването в тях в повечето случаи е дошло от сървъри на руска компания, предаде "Ройтерс".

"Тези кражби и разкрития на информация имат за цел намеса в изборния процес в САЩ. В момента обаче не сме в състояние да припишем тази дейност на руското правителство", се казва в изявлението.

Изтекли през юли имейли на Националния комитет на Демократическата партия показаха силна пристрастност против Бърни Сандърс, който бе съперник на Хилари Клинтън за партийната номинация на кандидат-президент, и това доведе до оставките на ръководителката на партията и на други официални лица, отбелязва ДПА.

Министерството на вътрешната сигурност заяви, че разкритията чрез сайтове като "Уикилийкс" отговарят на методите и мотивациите на направлявани от Русия действия, които са подобни на намесата на Москва в политиката на други държави.

САЩ са решени да защитят интересите си в киберпространството и ще изберат мястото и часа на отговора си към Русия, заяви пожелал анонимност американски официален представител, цитиран от Франс прес.

"Президентът ясно посочи, че ще вземе нужните решения в защита на интересите ни, по-специално в киберпространството. Обществеността не трябва да смята, че непременно ще бъде уведомена за мерките, които сме предприели или ще предприемем", каза източникът.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като безсмислици обвиненията на САЩ, че Русия е отговорна за кибератаките срещу Демократическата партия, съобщи "Интерфакс".

"Това пак са някакви безсмислици. Нашият сайт е подложен на десетки хиляди хакерски атаки всеки ден. Много от тези атаки идват от територията на САЩ. Ние не обвиняваме всеки път Белия дом или Ленгли" (щабквартирата на ЦРУ), заяви говорителят на руския президент.

"Русия я обвиняват в хакерски атаки тези американски агенции, които се кълнеха, че АНС (Агенция за национална сигурност на САЩ – бел. ред.) не се занимава с подслушване на американци и чуждестранни лидери", написа в "Туитър" заместник- ръководителят на комисията по международните въпроси в руската Държавна дума Алексей Пушков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?