Пореден гръмък руско-американски скандал

САЩ обвиниха руснак с двойно гражданство и десет негови сътрудници в шпионаж

Александър Фишенко бил ключов играч в предаването на военни технологии за Русия

САЩ обвиниха руснак с двойно гражданство и десет негови сътрудници в шпионаж

Американските федерални власти обвиниха 46- годишният Александър Фишенко, който има двойно гражданство - руско и американско, че е бил ключовата фигура в група за предаване на ценни военни технологии. В продължение на няколко години групата е използвала сложни схеми, за да убеди американските митнически служители да повярват, че компанията на Фишенко изпраща в Русия безвредни стоки - например, детайли за светофари, а не най-съвременната микроелектроника, която може да бъде използвана в системите за проследяване и радарите, в системите за насочване на оръжия и в пусковите установки.

Това коментират в четвъртък медиите в САЩ по повод на разразилия се руско-американски шпионски скандал, който вероятно ще продължи да се разраства.

Предполага се, че групата, обвинена в шпионаж, е обезпечавала с микрочипове специализирана лаборатория под шапката на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), която наследи някогашния КГБ.

Освен към Фишенко обвинения за предполагаемо участие в аферата са повдигнати към още десет заподозрени, работещи както в САЩ, така и в Русия. Осем от обвинените са арестувани в Хюстън в сряда. Към трима, които в момента се намират в Русия, обвиненията са повдигнати задочно.

Дейността на компанията на Фишенко е била толкова важна, че, според предоставените на съда документи от разследващите, промените в доходите ѝ са били много сходни с промените в руските разходи за отбрана от последните години.

"Както се предполага, обвиняемите са създали добре обмислена и разгърната мрежа, за да заобиколят законите, защитаващи американската национална сигурност. Те са се опитвали да използват предимствата на американския свободен пазар, за да крадат американски технологии за руското правителство", се казва в публикуваното обвинение на прокурора от Бруклин Лорета Линч. "Правоохранителните органи на САЩ обаче разкриха и прекратиха дейността на заподозрените", се казва в обвинението.

Документите, предоставени от Министерството на правосъдието на САЩ, сочат, че Фишенко е бил свързващото звено между базираната в Хюстън компания Arc Electronics, Inc., която той основава през 1998 г., и функциониращата в Москва фирма Apex Systems, в която той е съсобственик. За изпращането на микроелектрониката от САЩ към посредниците или военните Arc е използвала и други компании като междинни звена. Тя им е предоставяла лъжлива информация за същността на предаваните детайли и къде да бъдат изпращани. Един път фирмата дори се е представила като "производител на светофарни уредби", макар че тя самата нищо не произвежда, се казва в материалите, представени от министерството в съда.

Друг път един от заподозрените членове на шпионската мрежа е поръчал на руската компания да направи така, че в документите да бъде посочено, че морските резервни части са били предназначени за риболовен кораб, а не за разрушители. "Тогава ще можем да започнем да действаме", е казал заподозреният според съдебните документи.

В края на 2011 г., според правосъдното министерство, неколцина от обвиняемите са се опитали да заличат следите си, като са унищожили документи и са заличили всякакви споменавания на руската армия в електронната поща.

"В момента възможностите на други страни да получават нелегално важни високи технологии от САЩ представлява сериозна заплаха както за икономическата, така и за националната сигурност на нашата страна", заяви специалният агент на ФБР Стивън Морис, цитиран от медиите в САЩ.

"Някои държави вероятно използват тези технологии заради финансовата печалба, но други, които са вражески настроени спрямо САЩ, се стремят да подобрят отбранителните си възможности и да модернизират оръжията си за сметка на американските данъкоплатци", казва още той.

От руското външно министерство коментираха днес, че повдигнатите обвинения към руснаците за незаконен износ на технологии, имат криминален характер и нямат отношение към разузнавателната дейност, предаде РИА Новости.

А от руската самолетостроителна компания МиГ побързаха да заявят, че компанията "никога не е използвала незаконно ничии разработки". Представител на корпорацията отбеляза, че "може да става дума за редица сходни характеристики в различни базови елементи", но категорично отхвърли възможността за незаконното придобиване от предприятието както на микросхеми, така и на различни ноу-хау.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?