САЩ обвиниха седем руски агенти за хакерски атаки

САЩ обвиниха седем руски агенти за хакерски атаки

Министерството на правосъдието на САЩ обвини седем служители на руското военно разузнаване в хакерски атаки срещу антидопингови агенции и други организации, съобщи Асошиейтед прес.

Целта на хакерската атака според обвинителния акт е била да се хакнат компютри и да се откраднат данни за да бъдат делегитимирани антидопингови организации и официални лица, които са разгласили руската държавна програма за даване на допинг на атлети, посочи ДПА.

Обвиненията бяха повдигнати часове след като холандските власти казаха, че са осуетили през април опит на руското военно разузнаване да извърши кибератака срещу базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия.

Правосъдното ведомство каза, че руските агенти са използвали прокси сървъри, фишинг имейли и злонамерен софтуер, за да установят контрол върху сървъри.

Един от тях е шпионирал мрежите и служители на базираната в Пенсилвания компания за ядрена енергия "Уестингхаус електрик", сред чиито клиенти е Украйна, отбеляза Ройтерс.

Канадскотото министерство на външните работи пък съобщи, че срещу Световната антидопингова агенция, базирана в Монреал, е извършена кибератака, за която е "много вероятно да е отговорно" руското военно разузнаване (ГРУ).

Агенцията и Канадският център за спортна етика са били атакувани през 2016 г. и правителството на Канада смята, че ГРУ е "много вероятно да е отговорно за тези действия", заяви министерството.
То осъди "серията от злонамерени кибероперации, извършени от руската армия" срещу Канада и нейните съюзници.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?