САЩ обвиниха Северна Корея за кибератаката "Wаnna Cry"

Aтаката блокира компютри в 150 страни и причини щети за милиарди

Сн. ЕПА/БГНЕС
Северна Корея е "пряко отговорна" за кибератаката с така наречения вирус "Уона край" (WannaCrypt или Wаnna Cry), засегнала болници, банки и компании по целия свят. Това заяви високопоставен представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.
 
"Атаката беше масирана и струваше милиарди, а Северна Корея е пряко отговорна", написа в авторски материал във вестник "Уолстрийт джърнъл" Том Босърт, съветникът в Белия дом по въпросите на вътрешната сигурност.
 
Босърт посочва още, че ще бъде потърсена отговорност на всеки, който е навредил на САЩ. Той обаче не спомена конкретни действия, които Вашингтон би могло да предприеме срещу Пхенян, заявявайки единствено, че американската страна ще продължи да следва "стратегията на оказване на максимален натиск".
 
Босърт посочва, че заключението на американското правителство за отговорността за кибератаката с "Уона край" се опира на доказателства и е потвърдено от други правителства и частни компании, вкючително Обединеното кралство и "Майкрософт", предаде Асошиейтед прес. 
 
Представители на Северна Корея все още не са коментирали обвинението, но досега те на няколко пъти отрекоха възможността да са замесени по някакъв начин. 
 
По-рано много експерти по сигурността, включително британското правителство, излязоха със заключение, че Пхенен е свързан с атаката. 
 
Официалната позиция на САЩ идва само няколко часа, след като президентът Доналд Тръмп   посочи в новата стратегия за националната сигурност нарастваща заплаха от Северна Корея.
 
Атаката през май месец тази година засегна повече от 300 хиляди компютри в 150 страни. 
 
Вирусът блокира достъпа до информация и искаше да се плати откуп, който варира между 300 и 600 долара, за да се деблокира операционната система.
 
Организации и учреждения в САЩ, Русия Испания, Австралия, Белгия, Бразилия, Швеция, Франция, Германия, Италия, Мексико, Тайланд, Португалия, Аржентина, Украйна и др също засегнати от мащабната кибератака. 
 
Това бе една от най-големите подобни атаки с вирус, искащ откуп, която киберобщността е виждала някога.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят