САЩ обявиха 715 милиона долара загуби от руското ембарго за внос на храни

САЩ оцениха на 715 милиона долара загубите си от руското ембарго за внос на храни. Те са внесли в Русия селскостопанска продукция (включително риба и продукция на горското стопанство) на стойност 1.3 млрд. долара през 2013 година, като 55 процента са били стоки, влизащи в обхвата на ограниченията, обявени от Москва.

Според данни на министерството Русия е петият по големина в света вносител на селскостопански стоки след Европейския съюз, Китай, САЩ и Япония. Общата стойност на доставките на селскостопанска продукция в Русия от чужбина през 2013 г. е достигнала 40.4 млрд. долара.

ЕС е бил основният вносител на руския пазар на селскостопански стоки през миналата година. Европейският внос е заемал пазарен дял от около 40 процента. На второ място е била Бразилия с около 9 процента от пазара, а САЩ са имали около 4 процента.

САЩ са били най-големият доставчик на ядки за руския пазар през 2013 година, следвани от Иран.

Вносът на птиче месо и продукти от птиче месо от САЩ в Русия миналата година се е равнявал на 310 млн. долара. Русия е била четвъртият по големина пазар за американско пилешко, като за руския пазар са били изпращани около 6 процента от износа на пилешко месо от САЩ. От американски производители миналата година са идвали около 50 процента от внасяните количества пилешко месо.

Вносът на свинско месо от САЩ в Русия през 2013 г. е бил за 18 млн. долара - 1 процент от руския внос.

"Исторически ЕС е най-големият доставчик на свинско месо в Русия, следван от Бразилия и Канада", отбелязва американското ведомство. САЩ са доставили в Русия говеждо месо за 1 млн. долара. Най-големият доставчик в този сектор е Бразилия, следвана от Парагвай.

Русия е била осмият по големина външен пазар за американска риба и рибни продукти с доставки на стойност 83 млн. долара през 2013 година - около 2 процента от износа на САЩ в сектора.

Основният рибен продукт, внасян в Русия от САЩ, е бил червеният хайвер.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?