САЩ обявиха, че не се страхуват от търговска война

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин увери, че страната му не се страхува от търговска война, като същевременно уточни, че това не е нейната цел, съобщи Франс прес.

"Ние трябва да бъдем подготвени да се намесим в защита на интересите на САЩ, за да защитим една справедлива свободна търговия", каза Мнучин на пресконференция в края на двудневната среща на финансовите министри от Г-20 в Буенос Айрес.

Търговската война "не е наша цел, но ние не се страхуваме от нея", предупреди той, повтаряйки думите на президента Доналд Тръмп, чието решение за въвеждане на вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия ще влезе в сила в петък.

"Не става въпрос за протекционизъм, а за свободна търговия, която да е справедлива и реципрочна", изтъкна неколкократно американският министър на финансите, който също призова Китай да отвори пазарите си за американските фирми.

Мнучин, който отбеляза, че е имал "позитивни" разговори в Буенос Айрес, не пожела да разкрие дали освен Канада и Мексико други страни ще бъдат изключени от митата върху стоманата и алуминия, както настояват най-вече европейците.


Страните от Г-20 изтъкнаха в заключителното си комюнике на срещата в Буенос Айрес значението на международната търговия, като избегнаха да критикуват открито протекционизма на САЩ, предаде ДПА.

"Международната търговия и инвестициите са важни двигатели на растежа, продуктивността, иновациите, създаването на работни места и развитието", заявиха в съвместното комюнике финансовите министри и шефовете на централни банки от 19 страни и Европейския съюз.

"Световната финансова система трябва да остане открита, гъвкава и подкрепяща растежа, както и основана на договорени международни стандарти", се казва още в документа.

По време на срещата Германия, Франция, Аржентина и Бразилия изразиха опасения от засилването на протекционизма в САЩ, отбелязва агенцията.

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви след срещата, че в разговорите са доминирали опасенията за световната търговия. По думите на Шолц повечето от участниците във форума за изразили безпокойство от опасността от ескалация на търговския спор около планираните от САЩ мита върху вноса на стомана и алуминий и са подчертали колко е важно да продължат да бъдат отправяни предупреждения срещу протекционистичните тенденции.


На срещата в Буенос Айрес беше обсъден също въпросът за криптовалутите, за които в заключителното комюнике се посочва, че имат потенциала да подобрят ефективността и свързаността на финансовата система. В същото време те създават проблеми при защитата на потребителите и инвеститорите, както и крият риск от заобикаляне на данъчните закони, пране на пари и финансирането на тероризма, се отбелязва в документа.

Споделяне

Още от Бизнес