САЩ обявиха гръцката партия "Златна зора" за "антисемитска и ксенофобска"

Крайнодясната гръцка партия "Златна зора" е определена като "открита антисемитска и ксенофобска организация" в годишния доклад на Държавния департамент за религиозни свободи, съобщава гръцкото издание Нюз ин.

От Държавния департамент отбелязват, че след влизането на партията в парламента антисемитизмът в страната рязко е нараснал.

В доклада се споменават нападенията срещу чужденци и особено срещу тези от мюсюлманските държави. Отбелязват се и вандалските прояви в еврейските гробища в градовете Янина и Драма. Всички случаи се разследват от гръцката полиция, но тя не е разкрила извършителите, пише в доклада.

По отношение на лидера на "Златна зора" Никос Михалолякос Държавният департамент отбелязва, че "публично и постоянно отрича Холокоста и често в миналото на публични прояви е приветствал с нацистки поздрави своите привърженици".

Организации за защита на човешките права критикуват гръцката полиция, че е положила малко усилия за ограничаване на насилствените действия на "Златна зора", се посочва в доклада. Отбелязва се и липсата на действия за изграждане на джамия в Атина.

В представения от американския държавен секретар Джон Кери текст се споменава, че гръцкото правителство осъжда антисемитиските и расистки нападения, но международните наблюдатели искат повече действия за справяне с тези случаи.

Американският посланик в Атина и други високопоставени американски служители са се срещнали с гръцките си колеги, като са поискали от правителството да използва по-твърд тон спрямо "Златна зора" и антисемитските ѝ действия, се казва още в доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани