САЩ обявиха напускането на Световната здравна организация

САЩ обявиха напускането на Световната здравна организация

Президентът Доналд Тръмп изпрати уведомление до Конгреса на САЩ и ООН, че страната официално напуска Световната здравна организация. Фактическото прекратяване на членството може да стане най-рано през юли догодина, а изпращането на уведомлението се разглежда като начало на процедурата.

До началото на тази година САЩ внасяха около 500 милиона долара в бюджета на СЗО, но през април Тръмп прекрати плащането на тези пари. Сега част от тези средства се компенсират от европейски донори и Китай.

Съобщението за напускането на СЗО бе направено от сенатора демократ Боб Менендес.

"Това няма да защити живота на американците и (техните) интереси - ще остави Америка болна и сама", написа сенаторът в Tуитър, определяйки действията на Тръмп като "хаотични и непоследователни".

Кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън обеща, че ако бъде избран, ще отмени това решение още в първия ден след встъпването си в длъжност.

Тръмп каза по-рано, че страната ще прекрати отношенията си със СЗО, защото организацията "отказва да проведе необходимите реформи". Според него САЩ "ще пренасочат тези средства към целия свят за спешни здравни нужди". Тръмп обвини СЗО, че организацията е прикрила мащаба на коронавирусната епидемия в интерес на Китай.

Байдън обеща да върне САЩ в СЗО

Вероятният кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън обеща да върне страната в Световната здравна организация (СЗО) още през първия ден от евентуалния си президентски мандат, предаде Франс прес.

Президентските избори в САЩ ще се състоят през ноември тази година и ако Байдън спечели, той ще има време да отмени решението на президента Доналд Тръмп, след като евентуално встъпи в длъжност през януари. Проучвания на общественото мнение прогнозират победа на демократа срещу републиканеца Тръмп.

"Американците са в по-голяма сигурност, когато Америка се ангажира да укрепи световното здраве. През първия ден от моето президентство ще присъединя отново (САЩ) към СЗО и ще препотвърдя нашата лидерска роля в света", заяви Байдън в коментар на решението на Тръмп.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?