САЩ обявиха силна подкрепа за Украйна, но засега без оръжия

Джон Кери и Петро Порошенко. Сн.БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери даде твърда подкрепа на Киев, но не пое ангажимент за доставка на въоръжение, както настояват украинските власти. Той се срещна в четвъртък в Киев с президента Петро Порошенко, като след разговорите за пореден път осъди действията на Русия в Донбас.

"Руската агресия на изток е най-голямата заплаха за Украйна. Искаме дипломатическо решение, но не можем да си затваряме очите за танковете, които идват в Украйна през границата от Русия. Не можем да си затворим очите за руските бойци в необозначени униформи, които минават през границата и командват отделни подразделения на така наречените опълченци", заяви Кери.

Той обаче не спомена нищо в днешното си изказване за възможността САЩ да предоставят на Украйна смъртоносна военна помощ, отбелязва Асошиейтед прес и добавя, че няколко европейски страни са против такъв ход, включително Германия и Франция, чиито ръководители се отправят към Киев и Москва с предложение за край на боевете.

Кери настоя за незабавен ангажимент на Москва към споразумението за спиране на огъня, което Киев и проруските бунтовници подписаха в Минск през септември, като по думите му Русия трябва да го подкрепи с действия, а не само с думи.

Засилването на боевете в Източна Украйна през последните седмици окончателно разби всякакви претенции, че нестабилното примирие все още се държи. Бунтовниците вече контролират с няколкостотин квадратни километра повече територия, отколкото през септември. Украйна започна да призовава Запада да ѝ достави модерно въоръжение, отбелязва Ройтерс.

Русия последователно отхвърли твърденията на Киев и Запада, че подкрепя проруския бунт в Източна Украйна с военнослужещи и тежко въоръжение.

"Не търсим конфронтация с Русия. Никой не прави това. Нито Порошенко, нито САЩ, нито европейската общност", посочи Кери и добави, че силно се надява Русия да се възползва от широкия консенсус за мирно уреждане на конфликта.

Кери заяви също, че конфликтът в Украйна ще спре само тогава, когато бъде прекратен огънят, бъде изтеглено оръжието и страните седнат на масата за преговори.

Порошенко от своя страна каза, че САЩ и Украйна укрепват сътрудничеството си в областта на сигурността и търсят най-ефективното решение за ситуацията.

Порошенко за пореден път благодари на Кери за подкрепата на САЩ за реформите в Украйна, за съветите, които те дават на Киев по особено важни и болезнени въпроси, както и за предоставената помощ.

"Фактът, че Кери дойде не с празни ръце и обяви подкрепа за нас - това е доста навременно действие. Приятелите се познават в беда", заяви президентът.

Кери подчерта в отговор, че е дошъл в Киев именно за да подкрепи Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?