САЩ обявиха три чеченски групировки за терористични

САЩ причислиха три чеченски групировки към терористичните организации, съобщи Би Би Си.

Повече от година Русия настоява пред Вашингтон да предприеме такава стъпка.

В съответствие с новата си позиция Съединените щати се ангажират да замразят всякакви активи на трите групировки.

В изявлението на Държавния департамент на САЩ се казва, че решението е взето преди две седмици от държавния секретар Колин Пауъл и че групировките са виновни за серия от терористични актове и са свързани с мрежата на Ал Каида. Посочено е също така, че те заплашват гражданите на САЩ, националната сигурност и външнополитическите интереси и че всички те са свързани с атентата в московския театър през октомври м.г., когато 129 души загинаха при операция на руските специални части за освобождаване на заложниците.

САЩ отрекоха, че времето на обявяването на това решение кореспондира с усилията на Вашингтон да спечели подкрепата на Москва за новата резолюция за Ирак.

Решението няма да повлияе на общата позиция на САЩ за конфликта в този район на Русия, заяви високопоставен представител на Държавния департамент, коментирайки решението на Вашингтон да включи в списъка на терористичните организации "Разузнавателно-диверсионния батальон на чеченските мъченици "Риядус- Салихин", "Ислямския полк със специално предназначение" и "Иклямската интернационална бригада".

Според дипломата за конфликта в Чечения е нужно политическо решение. Ние не считаме абсолютно всички чеченци за терористи, заяви той.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?