САЩ очакват 16% безработица и се готвят за вдигане на мерките

Смъртните случаи в Ню Йорк са под 400 за денонощиe за пръв път през април

САЩ очакват 16% безработица и се готвят за вдигане на мерките

Съединените щати очакват мрачна икономическа картина през следващите няколко месеца. Според икономическия съветник на Белия Дом Кевин Хасет нивото на безработица може да достигне 16%.

Хасет заяви, че ситуацията изисква големи, добре обмислени политики. Той също коментира, че все още има причина хората да са обнадеждени за бързо възстановяване, особено ако Белият Дом се споразумее с конгреса за още един пакет икономически стимули.

Реалността в САЩ обаче кара много анализатори да са песимистично настроени, като се има предвид, че подалите заявление за помощ при безработица през изминалите 5 седмици са 26 милиона.

САЩ подготвиха антикризисни мерки за няколко трилиона долара, включително еднократни безвъзмездни плащания за почти всички американци.

Броят на случаите на коронавирус в САЩ доближава един милион, а жертвите са поне 54 350. 

Щатите Колорадо, Мисисипи, Минесота, Монтана, Тенеси се готвят да се присъединят към другите щати, които започват експеримент за повторно отваряне на икономиката си, въпреки предупрежденията на много здравни експерти за опасност от втора вълна на коронавируса, отбелязва Ройтерс. 

Джорджия, Оклахома, Аляска и Южна Каролина вече предприеха мерки за рестартиране на икономиката след един месец на мерки за изолация, довели до рязко нарастване на безработицата. 

Броят на жертвите на коронавируса в Ню Йорк достигна 367, което е най-ниското им равнище този месец, предаде Асошиейтед прес.

Губернаторът на щата Ендрю Куомо заяви, че съобщената цифра е "ужасяваща", но подчерта, че тя е близо два пъти по-малка от осемстотинте жертви за един ден, до които се стигна по време на пика на пандемията.

Това е първият случай през април, когато починалите за един ден са по-малко от 400, отбелязва АП. 

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?