САЩ очакват безредици в Ирак заради кюрдския референдум утре

Кюрдските лидери нямат никакво намерение да отменят събитието

САЩ очакват безредици в Ирак заради кюрдския референдум утре

Посолството на САЩ в Ирак предупреди американските граждани за възможни вълнения във връзка с насрочения за 25 септември референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, предаде БГНЕС.

Иракски Кюрдистан е неофициалното название на Кюрдския автономен район, който има статут на широка автономия в състава на Ирак, скрепен юридически в конституцията на страната. Багдад се обявява срещу допитването и смята решението на кюрдските власти за незаконно.

Премиерът на Ирак Хайдар ал Абади по-рано не изключи военна намеса, в случай че планираният референдум доведе до ескалация на насилието и подчерта, че няма да се откаже от преговори с Ербил.

Външните министри на Турция и Иран в кулоарите на Общото събрание на ООН призоваха властите в Иракски Кюрдистан да се откажат от референдума, а Вашингтон и европейски столици също са против тази стъпка на иракските кюрди.

Междувременно, Иран забрани от днес всички полети до Иракски Кюрдистан по искане на правителството в Багдад в навечерието на референдума за независимост, съобщи агенция ИРНА, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

"По искане на правителството в Багдад са спрени всички полети на ирански самолети до летищата в Ербил и Сулеймания. Освен това Иран затваря въздушното си пространство за полети от Иракски Кюрдистан", съобщи говорителят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Кейван Хосрави.

По-късно в неделя президентът на Иракски Кюрдистан потвърди, че утрешният референдум ще се състои.

Кюрдите в Ирак ще участват в утрешния референдум за независимост, каза той и допълни, че иракските кюрди ще се опитат да преговарят с ръководеното от шиити правителство в Багдад за прилагането на практика на очаквания положителен вот дори това да отнеме две или повече години.

"Никога няма да се върнем към проваленото партньорство" с Багдад, добави той, тъй като Ирак не е демократичната държава, която се очакваше да бъде след свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г., а разделена на религиозен принцип страна".

Барзани каза, че Иракски Кюрдистан е готов да води диалог с централното правителство в Багдад. "Референдумът е първата стъпка към независимостта ни. След него ще предстои да извървим дълъг път. Ние уведомихме международните партньори, че сме готови да обсъдим нова формула на отношенията ни с иракското правителство, с което искаме да сме добри съседи", обясни кюрдският лидер и изключи възможността от връщане към "проваления опит от миналото". Барзани настоя, че Иракски Кюрдистан е направил всичко възможно от своя страна да укрепи федерализма в Ирак, но всички иракски правителства са нарушавали разделението на властите и конституцията.

Барзани отхвърли опасенията на мощните съседи на Ирак, Иран и Турция, че гласуването може да дестабилизира региона и пое ангажимент Иракски Кюрдистан да зачита международните граници и да не се стреми към преначертаване на границите. Той подчерта, че кюрдите ще се стремят към отлични отношения със съседите. "Нашето послание към съседите е: Ние очакваме добри отношения. Ние никога не сме били фактор за нестабилност и няма да бъдем."

Барзани увери, че кюрдите искат диалог с Багдад за решаване на проблемите между тях, имайки предвид споровете за богатата на петрол провинция Киркук и части от Ниневия и Диала. "Целта на референдума не е да определяме граници или да поставяме всички пред свършен факт. Готови сме да преговаряме", посочи той.

"Само независимост може да бъде наградата за майките на нашите мъченици", подчерта Барзани и напомни на международната общност за ролята, която кюрдите играят във войната срещу "Ислямска държава".

Барзани каза, че военните формирования пешмерга ще продължат и след референдума сътрудничеството си с иракските военни в борбата с ИД. Той изключи вероятността от въоръжен конфликт с Ирак след референдума.

Централните власти на Ирак обаче обявиха, че имат намерение да запазят единството на страната и ще предприемат необходимите стъпки в тази насока. Това стана ясно от изказване на иракския премиер Хайдер ал Абади, предадоха ТАСС и Франс прес.

"Отхвърляме всички едностранни решения, които влияят на единството на Ирак, на безопасността и на стабилността на региона. Всичко това противоречи на нашата конституция. Политиката на кюрдските лидери застрашава съседните страни и дори жителите на целия регион. Уверявам ви, че ще последват необходимите стъпки за запазването на единството на Ирак и за безопасността на иракските граждани", каза премиерът.

Той допълни, че повечето от проблемите на Кюрдистан са вътрешни, а не с Багдад и предупреди, че те само ще се задълбочат след референдума, който според него е насочен срещу мира в страната.

Изявлението на Ал Абади се излъчваше по същото време, по Масуд Барзани даваше своята пресконференция в Ербил.

Споделяне

Още от Свят