САЩ очакват България да приеме затворници от Гуантанамо

САЩ очакват България да приеме затворници от Гуантанамо

САЩ предлагат на България да приеме затворници от Гуантанамо и очакват решението на премиера Бойко Борисов. Специалният пратеник на Съединените щати по закриването на Гуантанамо вече се е срещнал с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и е представил информация за конкретни лица, задържани в Гуантанамо и е помолил правителството да разгледа възможността за преселването на тези лица в България.

По неофициална информация става въпрос страната ни да приеме до трима човека. Още не е известно какъв ще е отговорът на премиера Борисов. 

След встъпването си в длъжност в началото на тази година Обама издаде заповед за затварянето на Гуантанамо до една година. Съгласно неговото решение 60 арестанти трябва да бъдат изпратени в други държави, тъй като в родните им страни са изложени на риск от мъчения и убийство. Еврокомисарят за правата на човека Томас Хамерберг призова европейските правителства да приемат петдесетина бивши затворници от Гуантанамо, а Франция, Белгия, Италия вече обявиха такава готовност.

"Преселването на задържаните в Гуантанамо е жизнено важно за закриването на местата за задържане, разположени там. Помощта на нашите близки съюзници и партньори ни е нужна, за да постигнем целта, поставена от президента Обама", се посочва в писмо на Даниел Фрийд до премиера Борисов от 7 декември, с което Mediapool разполага.

В средата на юни страните от ЕС постигнаха съгласие за условията, при които ще приемат на своя територия бивши затворници от центъра за задържане на предполагаеми терористи в американската военна база в Гуантанамо.

САЩ ще предадат на европейски страни онези затворници, които са обявени за "невинни" от американските власти. Вашингтон се ангажира да предостави информация за заподозрените в терористична дейност затворници на всяка приемна страна, както и в отделни случаи да поеме разходите по престоя им.

По информация на Mediapool подобно предложение е отправено и на кабинета на Станишев, но било отклонено.

Гуантанамо е град в югоизточната част на Куба. Американската база в Гуантанамо е използвана от военноморската флота на САЩ, като през 2001 г. е изграден и силно охраняван военен затвор. В него са задържани заподозрени в тероризъм и военни престъпления. Третирането на затворниците предизвика скандал, след като стана известно, че някои от тях са били измъчвани по различни начини - физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят