САЩ очакват пълно разследване за побоя над техни войници в Сливен

Очакваме българските власти да направят пълно разследване за побоя над двама американски военнослужещи в Сливен, заяви във вторник американският посланик Джон Байърли в предаването “Денят започва” на БНТ.

Инцидентът, станал в неделя вечерта в дискотека “Империа”, за която се знае, че е на кмета Йордан Лечков, не бе включен в бюлетина на МВР. От сливенската полиция уточниха, че случаят е от компетенцията на Военна полиция, независимо, че се касаело за битов инцидент. При сбиване в дискотеката двама американски военни бяха набити от местни младежи след скандал за момичета. Побоят се е разминал без разтърваване от полицията, защото бързо приключил. Не били направени и оплаквания.

Много съжаляваме за случилото се, каза посланикът, който определи инцидента като спречкване в бар през нощта. “Такива неща се случват”, заяви още Байръли и допълни, че очакват пълно разследване и “ако е възможно, виновниците да бъдат наказани”.

От Министерството на отбраната (МО) в София казаха, че този единичен случай не може да повлияе на сътрудничеството между България и САЩ. От МО заявяват, че инцидентът е битов и не е свързан с изпълнението на задълженията на военнослужещите. Компетентните органи извършват нужните проверки по случая.

От МО допълниха, че според споразумението за българо-американско сътрудничество, военнослужещите на САЩ в България се съобразяват с българското законодателство.

250 американски войници са у нас в рамките на съвместното учение с българските си колеги "Тракийска пролет", провеждащо се на летището Безмер до Ямбол.

От своя страна американският посланик каза във връзка със случая и експонирането му в медиите, че е разбираемо и очаквано да има дори спекулации около темата за българо-американските бази, защото те са нещо ново за България и за българската общественост.

Обществеността трябва да знае най-много за тези бази и да разбира, че нищо няма да се случва там без знанието на българското правителство, обясни посланикът.    

Джон Байърли добави, че към интернет-страницата на посолството на САЩ има информационен център за базите.  Посолството създало и добри взаимоотношения с кметовете на Сливен, Стара Загора и Ямбол, където се намират съвместните бази. “Мисля, че през тях ще успеем да кажем истината и когато се случват такива неща (като сбиването - б. р.), аз не се страхувам, че ще бъде голям скандал около това”, каза той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?