САЩ очакват талибаните да продължат с атентатите в Афганистан

САЩ очакват талибаните да продължат да извършват атентати в Афганистан, въпреки че започват разговори за мир в новото си бюро в Катар, съобщи Франс прес.

"Очаквам талибаните да продължат опитите за преговори от позицията на силата", коментира специалният пратеник на САЩ за Афганистан и Пакистан Джеймс Добинс на пресконференция в Делхи.

 

Във вторник талибаните атакуваха президентския комплекс в Кабул, като убиха трима охранители. Този щурм, извършен от петима талибани, преоблечени като войници на НАТО, подчерта колко крехък е мирният процес само седмица след като талибаните откриха свое политическо бюро в катарската столица, което би трябвало да улесни провеждането на разговорите за мир.

 

"Талибаните ще продължат с натиска си, за да създадат впечатлението, че САЩ се изтеглят от Афганистан именно заради това напрежение, а не заради успехите си", допълни Добинс.

 

В индийската столица той е разговарял с индийски лидери за неизвестните около мирния процес в Афганистан, пораждащи безпокойство у Индия.

 

Делхи се страхува, че талибаните могат да се върнат на власт след изтеглянето на чуждите сили през 2014 г. Ето защо Индия инвестира над 2 милиарда долара в помощи за Афганистан, за да попречи по-специално на нарастващото влияние на Пакистан, покровител на фундаменталистите през 90-те години на миналия век.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?