САЩ очакват заключителни решения от конференцията за ядрена сигурност

САЩ очакват заключителните решения от срещата на върха по проблемите на ядрената сигурност във Вашингтон да позволят създаването на един по-сигурен свят, заяви пред журналисти американският президент Барак Обама преди приветствената си реч пред събралите се на форума почти 50 държавни и правителствени ръководители.

"Фактът, че във Вашингтон пристигнаха толкова много лидери показва, че всички са силно разтревожени от възможността за разпространение на ядрено оръжие и материали. Мисля, че към края на форума ще чуем какви конкретни стъпки възнамерява да предприеме всяка от страните, за да направим света малко по-сигурен", добави той.

Инициативата за организирането на такава среща на високо равнище, чиято цел е да се обезопасят всички ядрени материали по света в срок от четири години, да се укрепи глобалният режим на неразпространението им, да се засили ролята на Международната агенция за атомна енергия, е на Обама. Той иска да получи на форума подкрепа за плановете си от страна на световната общност. В края на форума се очаква да бъдат приети два заключителни документа - обща декларация и общ план за работа с подробно изложение на програмата за действия на международно и национални равнища.

По оценки на американски правителствени експерти на земята са складирани 1600 тона високообогатен уран и около 500 тона плутоний, достатъчни за производството на над 100 хиляди атомни бомби.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?