САЩ одобриха еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson

Страната вече разполага с трета ваксина за превенция на Covid-19

САЩ одобриха еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson

САЩ получават трета ваксина за превенция на Covid-19, след като федералната агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) разреши препарат на Johnson & Johnson, който действа само с една доза, вместо две, предаде Асошиейтед прес.

Здравните експерти с нетърпение очакват еднодозов вариант, който да помогне, за да се ускори ваксинацията - в надпревара с вируса, който вече уби над 510 000 души в САЩ и мутира по все по-обезпокоителен начин.

Агенцията заяви, че ваксината на Johnson & Johnson предлага силна защита срещу това, което има най-голямо значение - тежко заболяване, хоспитализация и смърт. Една доза е показала 85% защита срещу най-тежкото заболяване при масово изследване, което е обхванало три континента - защита, оставаща силна дори в страни като Южна Африка, където се разпространяват най-смущаващите варианти.

"Колкото повече ваксини с висока ефикасност успеем да включим в действие, толкова по-добре", каза д-р Антъни Фаучи, главният експерт на САЩ по инфекциозни болести, преди решението на регулаторния орган.

Доставките на няколко милиона дози, които ще бъдат разпределени между щатите, може да започнат още утре. До края на март компанията очаква да достави 20 милиона дози за САЩ, а 100 милиона - до лятото.

Компанията кандидатства също за разрешение за спешна употреба на ваксината си в Европа и от Световната здравна организация. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да разреши употребата ѝ към средата на март. J&J цели да произведе около 1 милиард дози глобално до края на годината. В четвъртък Бахрейн стана първата държава, разрешила прилагането на нейната ваксина.

Американският президент Джо Байдън приветства одобряването в САЩ на трета ваксина, но призова американците да не свалят гарда срещу пандемията.

"Това е страхотна новина за всички американци и окуражителна стъпка в нашите усилия да сложим край на кризата. Вижда се светлина в тунела, но не можем да си позволим да свалим гарда и да приемаме за даденост, че победата е неизбежна", заяви президентът в декларация, цитирана от Франс прес.

Нещата вероятно ще се влошат с разпространяването на нови варианти, предупреди Байдън, като призова хората да продължат да спазват предпазните мерки - да мият ръцете си, да носят маски и да спазват социална дистанция, предаде Ройтерс.

В глобалното проучване на Johnson & Johnson, обхванало 44 000 души, бе установено, че ваксината е 66% ефективна за предотвратяване на средно тежък и тежък Covid-19 четири седмици след инжектиране на дозата и 100% ефективна в предотвратяване на хоспитализация и смърт поради вируса, допълва Ройтерс.

Много малко сериозни странични ефекти са докладвани в изпитването, което предлага и известни първоначални доказателства, че ваксината намалява асимптомните инфекции. Очакват се обаче още изследвания, а Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) днес отхвърли идеята, че е доказано, че ваксината предотвратява предаването на заразата между хората, и добави, че няма данни, които да определят колко дълго трае защитата в резултат от ваксината.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?