САЩ одобриха продажбата на противотанкови ракетни комплекси на Украйна

САЩ одобриха продажбата на противотанкови ракетни комплекси на Украйна

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп даде одобрението си да бъдат продадени на Украйна противотанкови ракетни комплекси "Джевлин", предадоха осведомителните агенции, като се позоваха на Пентагона.

Цената на възможната продажба ще възлезе на 47 милиона долара.

"Системата "Джевлин" ще помогне на Украйна при изграждането на нейния дългосрочен отбранителен капацитет да защитава суверенитета и териториалната си цялост и така да задоволи изискванията на своята национална сигурност", заяви министерството на отбраната на САЩ. То допълва, че предложената продажба няма да промени военното равновесие в региона.

Държавният департамент на САЩ - органът, от който зависи  разрешаването на подобни продажби, е уведомил Конгреса, че възнамерява да одобри продажбата. Сега Конгресът разполага със срок от 30 дни да я блокира, но не се очаква да го направи. Конгресмени и от двете партии отдавна лобират пред правителството да осигури тези оръжия.

Решението беше оповестено същия ден, в който руският президент Владимир Путин обяви, че страната му е разработила нови ядрени оръжия, за които твърди, че не могат да бъдат прехванати от никой враг.

В уведомлението си до Конгреса Държавният департамент посочва, че възнамерява да продаде общо 37 комплекса с 210 ракети "Джевлин" американско производство. Ракетите ще дойдат от съществуващите запаси на армията на САЩ.

Американските противотанкови ракети, чиято продажба за Украйна беше одобрена вчера от САЩ, ще бъдат възпиращ аргумент срещу руска агресия в Донбас, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Франс прес.

"Благодаря на президента на САЩ Доналд Тръмп и на целия му екип за тяхната подкрепа за Украйна и това историческо решение", добави Порошенко. "Само чрез солидарност и единство може да бъде спрян руския агресор и свободният свят да бъде защитен от маниакалните му амбиции", подчерта той.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?