САЩ официално излязоха от Парижкото споразумение за климата

САЩ официално излязоха от Парижкото споразумение за климата

САЩ днес официално напуснаха Парижкото споразумение за климата, постигнато преди пет години с цел да се предотвратят катастрофалните промени на климата, предаде Асошиейтед прес в сряда.

Днес се навършва една година, откакто администрацията на американския президент Доналд Тръмп уведоми ООН, че изважда страната от най-новия международен договор за ограничаване на глобалното затопляне. САЩ - най-голямата икономика в света и на второ място по парникови емисии след Китай - са първата държава, напускаща споразумението. Това на практика ще вкара администрацията на Тръмп в конфликт по въпроса за климата с всички основни американски съюзници и конкуренти, отбеляза ДПА.

Около 189 държави остават ангажирани със споразумението, което цели повишението на средната глобална температура да бъде под 2 процента, а ако може и под 1,5 процента, спрямо прединдустриалните равнища. Още шест държави са подписали споразумението, но не са го ратифицирали.

Учените предупреждават, че са необходими драстични действия за постигане на целта, заложена в Парижкото споразумение. Ефектите от глобалното затопляне вече се усещат, с повишаване на морското равнище, природни бедствия и умиране на коралови рифове.

Парижкото споразумение изисква страните да определят собствени доброволни цели за намаляване на парниковите газове като въглеродния диоксид. Единственото задължение е държавите вярно да отчитат усилията, които полагат.

Администрацията на Тръмп пренебрегва федералните мерки за намаляване на вредните емисии. Щатите, градовете и компаниите в САЩ продължават със собствени усилия.

Кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън казва, че подкрепя връщането на страната в споразумението.

С излизането на САЩ от пакта ще бъде по-трудно за останалата част от света да постигне поставените цели, посочва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят